Când este vorba de rochii de mireasă, designerii vin în fiecare sezon cu noi modele, ce diferă ca factură, culoare, volum, lungimea trenei, etc. Însă modelul clasic rămâne cel mai popular, iar crinolina contribuie nemijlocit la obţinerea rochiei de „prinţesă”. Multe mirese doresc să iasă în evidenţă şi să arate impresionant, cu o rochie mai înfoiată sau, dimpotrivă, cu un volum minim. Aici, soluţia este dată de alegerea crinolinei: cu sau fără jupon, în funcție de stofă, lungime sau model şi, desigur, de rezultatul dorit.

Crinolina este fusta cu textură uşor transparentă, care are ataşate cercuri în număr de la 1 la 7 şi care se îmbracă sub rochie. Rolul acesteia este atât să confere rochiei volum și un aspect bogat, cât şi să o pună în valoare.

Cea mai populară este crinolină din plasă densă, cu cercuri de metal. Această crinolină preia din greutatea rochiei şi te ajută în timpul mersului şi dansului, căci evită lipirea stofei rochiei de piele şi îți dă o senzaţie plăcută, de răcoare. Acest model de crinolină se găseşte cu uşurinţă în saloanele de mariaj şi este mai ieftin decât modelul cu cercurile din plastic.

În schimb, crinolina din stofă cu cercurile din plastic se poate modifica în diametru, iar cercurile nu sunt atât de evidente în timpul mersului. Totuși, ele se pot defecta, încovoindu- se din cauza greutăţii fustei de bază.
Ambele modele au un dezavantaj inerent: partea proeminentă a ţinutei este puţin inestetică când mireasa ridică „debitul” de stofe pentru a se deplasa, a ieşi din maşină și mai ales, când mirele o ia în brațe.

Crinolinele cu volane din stofă ori plasă sunt printre cele mai bune modele, din punct de vedere al calităţii. Această crinolină și ea are încorporată cercuri rigide, numai că deasupra cercurilor sunt cusute volane din ţesătură densă, pentru a oferi rezistenţă formei rochiei. Miresele o aleg pentru faptul că această crinolină nu atârnă de sub rochie, ci se dispersează cu stofele de deasupra şi va oferi mai multă bogăţie rochiei.

Cea mai fericită alegere, din punct de vedere vizual, o oferă crinolina lipsită de cercuri, adică crinolina cu multe straturi de stofe. Este și cea mai scumpă, chiar dacă e lipsită de acele probleme întâlnite în cazul cercurilor. Aceasta aranjează perfect rochia, nu atârnă în afară, nu deranjează în timpul dansului, e comodă pentru şezut şi în general oferă o imagine plăcută ţinutei miresei.

Dacă rochia miresei are trenă, atunci crinolina cu trenă devine mai greu de găsit şi, desigur, e mult mai scumpă ca una obişnuită. Acest model are neajunsul în situaţia când mireasa se aşează: trena se poate lăsa într-o parte, iar secţiunea de vis-a-vis – în altă parte, ori chiar poate să se ridice, arătând ridicol.
În cazul în care alegerea v-a rămas pe o crinolină cu cercuri, atunci nu uitați de un jupon pentru a a delimita crinolina de rochie şi pentru a ascunde efectul cercurilor, mai ales dacă rochia nu are foarte multe straturi de ţesătură.

O tendinţă nouă, pentru care optează miresele mai îndrăzneţe, este crinolina de o altă culoare decât cea a rochiei. De obicei, este o culoare mai aprinsă, care să-i ofere o notă picantă ţinutei. Pentru un asemenea model, crinolina se asortează cu o centură de aceeași culoare, o pelerină, florile din buchet sau alte accesorii, în funcție de inventivitatea miresei. Arată perfect sub rochiile puţin mai scurte, până la jumătatea gambei (în stilul pin-up al anilor ’50) ori la rochiile lungi şi înfoiate. Dacă ai curajul să porți o astfel de crinolină, ținuta ta de mireasă sigur va rămâne în memoria prietenelor pentru mult timp.

Distribuie articolul: