Egipteni de atunci considerau că aroma de tămâie aduce bogație și prosperitate în casă, iar cosmetologii de acum susțin că această cremă este o adevărată bogăție pentru pielea ta, deoarece are proprietăți puternice de hidratare, reparare și de întinerire la care mai adaugi și un parfum bogat, picant de tămâie. 

Crema conține tămâie curată, care tonifică și purifică pielea făâand-o mai sănătoasă, fiind ideală pentru un ten ridat, matur, îmbunătățind structura și textura pielii. De mare ajutor în tratarea acneei, ameliorează cicatricile, inflamațiile, vindecă rănile și combate infecțiile. Este un bun remediu în dureri musculare, artrită, reumatism, ameliorează varicelele iritate.

Mai poate fi utilizată pentru: noduli la sâni, la tiroidă, sub braț, lipoame, hemoroizi, eczeme. Vindecă rănile, dar nu se aplică direct pe rana deschisă, ci se unge cu cremă în jurul ei.

Ameliorează sau în unele cazuri tratează vergeturile. Crema nu vindecă complet, dar măcar ameliorează și îmbunătățește aspectul, ajută pielea să se restructureze, iar fibrele să se refacă. Dar cu multă răbdare, masând pielea zilnic, timp îndelungat (cel puțin 2 luni), este posibil să aveți rezultate surprinzătoare.

Mod de folosire în tratarea diferitelor probleme:

Reumatism, varice, eczeme, noduli, lipoame, inflamații, răni – seara înainte de culcare se pune un strat gros pe zona afectată, deasupra se va așeza un tifon care va fi pris cu leucoplast. Se lasă până a doua zi. În cazuri mai grave se lasă până la 12 ore pe zi sau chiar mai mult.

Vergeturi, cicatrici, hemoroizi, artrita, dureri musculare – se aplică crema pe zona afectată în fiecare seară, un strat subțire printr-un masaj circular, până la intrarea cremei în piele.

Hidratarea și intreținerea tenului, inclusiv în zona ochilor – se aplică în strat subțire printr-un masaj ușor, până la absorția completă a cremei în piele. Se foloseste exact ca o cremă normală, dimineața și seara.

Furunculi, răni infectate cu crusta formată deasupra – se pune crema în strat cât mai gros pe toata porțiunea afectată, iar deasupra se lipește un plasture. Se schimbă la 6 – 12 ore și se aplică până la vindecarea completă a țesutului vătămat. Ajută și la vindecarea cicatricilor.

Ingrediente necesare pentru prepararea cremei:

– 100 ml ulei de cocos
– 5 – 20 gr tămâie pisataă *
– ceară de albine de mărimea unei nuci
– emulsionant vegetal (ajută pentru a crea o textură fină)
– 50 ml apă plată sau distilată *
– 20 picături conservant vegetal

* Cantitatea de tămâie variază în funcție de zona pentru care se va folosi crema. Dacă doriți o cremă hidratantă și reparatoare pentru fața și ochi adaugați doar 5 gr de tămâie. Pentru probleme mai grave cantitatea poate să ajungă la 20 gr tămâie la 100 ml ulei de cocos.
* Apa se poate înlocui cu apă de portocal sau cu suc proaspăt de ghimbir.

Tămâia are o aromă: picantă, lemnoasă, condimentată, balsamică, orientală. Pentru a intesifica mirosul acesteia și pentru ai spori calitățile terapeutice puteți adăuga câteva picături de ulei esențial. Tămâia este complementară cu aromele de: lămâie, portocală, smirnă, bergamotă, lavandă și ambra.

Acțiune farmacologică a tămâiei: antiinflamatoare, antiseptică, carminativă, astringentă, cicatrizantă, diuretică, expectorantă, emenagogă, tonic general. Folosită cu succes în afecțiuni dermatologice și ale aparatului respirator, tratează astmul, bronșite, laringite, utilă în afecțiunile aparatului urinar, în cistite, dismenoree, metroragii, candidoze și tricomonoze. Este un bun tonic uterin și are efect calmant în timpul travaliului.

Atentie! – Nu cumpărați tămâie decât din magazine specializate sau din sursă sigură. În ultimii ani tămâia naturalî a fost înlocuită cu cea sintetică. Chiar și în marea majoritate a bisericilor, tămâia este sintetică, cea mai vândută fiind cea parfumată de culoare roz. Pentru fumigații, conuri și bețișoare este bună, dar în creme sau administrată intern, ca un medicament este periculos de nocivă!

Modul corect de preparare:

Se pisează tămâia într-un mojar, până se obține o pudră fină de culoare crem. Se adaugă uleiul de cocos (se poate înlocui cu unt sau cu ulei de măsline), amestecând bine. Se lasă să se odihnească o oră, apoi punem uleiul și tămâia la foc mic, timp de jumătate de oră până se formează un sediment pe fundul vasului.

Strecurăm și turnăm compoziția într-un vas curat, adăugăm ceară de albine și emulsionantul vegetal, amestecând în continuare până la topirea acestora și omogenizarea compoziției.

Dacă este necesar mai punem compoziția rezultată la foc mic. După ce se răcește, adăugăm apă  la sfarșitul conservantul. Folosim un mixer pentru omogenizare. Mixăm timp de 3 minute, lăsăm în pauză 10 minute după care mai mixăm din nou încă 3 minute.

Cine dorește poate să mai adauge la sfârșit uleiuri esențiale, nu mai mult de 10 picături.
Se poate păstra la temperatura camerei până la 6 luni, în recipiente de sticlă închise la culoare.

sursa: codulrosu.blogspot.com

Sursa foto: jurnalspiritual.eulataifas.ro

Distribuie articolul: