Majoritatea femeilor sunt de părere că în timpul menstruaţiei nu există şanse să rămână însărcinate, însă, de fapt, realitatea este cu totul alta. Şansele sunt foarte mici, dar lucrul ăsta ţi se poate întâmpla şi ţie.

Iată cum se poate întâmpla să rămâi însărcinată în timpul menstruaţiei.

Teoria ovulaţiei nu se aplică mereu în practică!
Ciclul menstrual ar trebui să aibă în mod normal 28 de zile. În primele zile, uterul se îngroaşă pregătindu-se pentru o eventuală sarcină. În cea de-a 14-a zi are loc ovulaţia, iar dacă ovulul nu este fecundat, apare menstruaţia. Perioada maximă de fertilitate este, astfel, între ziua a 12-a şi ziua a 16-a a ciclului.

De la teroie la practică este, însă, cale lungă. În realitate, nu multe femei se pot lăuda cu un ciclu care funcţionează regulat. Doar 30% se încadrează în acest tip de ciclu menstrual perfect, în timp ce restul au cicluri menstruale mai lungi, mai scurte sau neregulate de la o lună la alta. Astfel, ovulaţia apare mai aproape de începutul sau de sfârşitul ciclului menstrual, în funcţie de fiecare femeie în parte.

Potivit unui studiu făcut în anul 2000 de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite, în jur de 2% dintre femei ovulează la 4 zile după menstruaţie. Aşa că, dacă au avut un contract sexual în ultimele zile ale menstruaţiei, sunt şanse mari să rămână însărcinate. Acelaşi studiu a arătat că 17% dintre femei sunt în perioada de maximă fertilitate la doar o săptămână după menstruaţie. Astfel, perioada în care au crezut că sunt ferite de probleme, nu a fost chiar cea mai sigură!

Simptome înşelătoare?
Multe femei sunt induse în eroare de ovulaţie. Mai exact, de simptomele care arată că ovulaţia se apropie sau a avut loc. Pe lângă schimbările în mucusul cervical, în temperatura bazală şi durerile abdominale, unele femei se confruntă şi cu sângerări la ovulaţie.

Cantitatea şi durata lor variază, însă. Unele femei au doar spotting (sângerări uşoare), altele pot să creadă chiar că sunt la menstruaţie pentru că sângerările sunt abundente. Dacă interpretezi greşit semnul şi nu ştii că e vorba de ovulaţie, te poţi trezi cu o sarcină nedorită.
Pentru unele femei, menstruaţiile sunt foarte lungi, chiar şi 10 zile.

Nu te lăsa păcălită de acest lucru pentru că e posibil să te apropii de ovulaţie chiar dacă ai sângerări. De fapt, pentru unele femei se poate întâmpla ca schimbările mucusului cervical să se producă chiar din perioada menstruaţiei, iar dacă ovulaţia apare imediat după, atunci poţi rămâne însărcinată.

Spermatozoizii, supravieţuitori de cursă lungă!
Un alt motiv pentru care ai putea avea surprize neplăcute după menstruaţie este faptul că spermatozoizii supravițuiesc în vagin timp de 2 până la 5 zile, aşa că fecundarea poate apărea chiar dacă tu crezi că ai fost în zilele sigure.

Concluzia?

NU poţi rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei, pentru că atunci nu este eliberat niciun ovul, dar poţi rămâne gravidă dacă ai avut contact sexual în ultimele zile de menstruaţie şi ciclul tău nu este regulat.
Nu te baza pe mituri şi povești atunci când vrei să concepi un copil. Înţelege mecanismele prin care funcționeză organismul tău, află-i „defectele” şi descoperă semnalele pe care ţi le transmite lună de lună.

Distribuie articolul: