Brandurile de lux au foarte multe exigențe, atât la nivel de creație, cât la la cel de PR - asta au înțeles creatorii brandului de haine Lavielace, participanți în cadrul Fashion Acceleration program - un proiect lansat de USAID Moldova și ZipHouse. Am discutat cu unul dintre fondatorii Lavielace, Geo Lupașcu, despre strategia de dezvoltare a brandului, extinderea pe piața românească și cât costă să întreții un brand de haine de lux în țara noastră.

Discutăm în această emisiune cu încă un participant al Programului de Accelerare în Fashion lansat de ZIPhouse cu susținerea USAID și a Guvernului Suediei. În ultimii ani, au apărut mai multe start-up-uri de fashion care au un mare potențial și care ar putea contribui la dezvoltarea industriei de fashion. Programul de Accelerare este de ajutor tinerilor designeri pentru a acumula cunoștințele necesare pentru a construi un business de succes. Antreprenorii din industria fashion au fost îndrumați de un grup de mentori și experți locali și internaționali.  Timp de 6 luni au fost accelerate 6 startup-ri, orientând modelul de business al acestora spre export.

Lavielace – este conceput ca denumire din franceză, însemnând viața lasetei. Și „La vie” – viața, sau reînvierea acestei tehnici în fashion, ceea ce puțin este întâlnit în industrie la nivel mondial chiar.

Vezi AICI totul despre lansarea Brandului și filozofia acestuia.

Este una dintre cele mai grele tehnici de decor manual, specifică poporului românesc. Au fost creații pentru care s-au acordat și 4 luni la ornament. Designerul nostru are o experiență vastă în întreg procesul de realizare și concepere a hainelor. Avem o colaborare interesantă, în care creștem cu toții și ne completăm fiecare pe direcția lui strategică pentru dezvoltarea brandului.

Cred cu certitudine că în procesul de crearea a hainelor, de concepere a unui brand, cam jumătate din efort este al designerului și al creatorului hainelor, iar cealaltă jumătate, poate chiar mai mult, îi revine brandingului, PR-ului, marketingului, partea comercială, logistică, parteneriate și încă multe alte detalii care trebuie foarte bine puse la punct. Dacă nu avem grijă de toate aceste aspecte nu putem trece de la designer individual nici măcar la brand, nu tocmai la o afacere bine pusă pe roate.

Noi planificam extinderea brandului pe extern, iar odată cu Fashion Acceleration Program, practic am implementat planurile și mai cu spor. A fost simplu pentru noi, în special faza aplicării, asta deoarece noi aveam deja puse la punct toate premizele: depuneam eforturi să mergem în extern, aveam echipe formate pe diferite specializări și deja eram în contact cu mai multe persoane pentru a stabili parteneriate cu România, prima țară unde vrem să ajungem cu Lavielace.

Mentoratul oferit în cadrul programului a fost de diferite feluri. Am avut parte de întâlniri directe cu specialiști internaționali foarte bine cotați de nișa lor de activitate. Apoi am avut sesiuni de trainig personalizate cu mentori de peste hotare. Ei au venit cu sugestii, dar și cu monitorizarea implementării diferitor task-uri pe care aveam de făcut. Plus la asta am avut parte de asistență și în atelier, cu specialiști din domeniul producerii sau a designerului cu multă experiență, care ne-au explicat anumite particularități de creare sau croială a unor elemente specifice ale hainelor.

Suntem deja bine cunoscuți pe piața locală, lumea deja recunoaște stilul nostru. Vrem să ajungem peste Prut datorită proximității pieței, dar și a afinității culturale pe care o avem. Este o tehnică cunoscută pe întreg spațiul românesc. Drept că tehnica lasetei este foarte puțin folosită. Anume acest decor face diferența într-o piesă vestimentară, deoarece foarte puține branduri în lume adaugă elementele de lasetă.”

„Vom explora nișa de haine de lux, pentru că anume acolo ne poziționăm. La moment nu producem în masă, deci sunt suficiente brațele de muncă. La crearea colecțiilor mari angajăm oameni suplimentar pentru a putea executa la timp comenzile. Nișa de lux este foarte pretențioasă – nu poți să produci 100 de rochii la fel. Totul va depinde de cererea pe care o vom avea, însă conceptul de bază este realizat doar de fondatoare. Așa suntem siguri că avem un rezultat deosebit și livrăm un produs calitativ maxim.

Cei trei fondatori suntem permanent în lucru: Victoria până la miez de noapte, chiar și după, face decoruri; Irina în atelier este uneori și sâmbătă și duminică; pe partea de afacere, promovare, fotografii, etc eu sunt permanent pe treabă. Deci practic doar când dormim nu facem ceva pentru Lavielace.

geo lupascuImaginea pentru un brand de lux este critic de importantă: ea redă povestea, prezintă produsul, convinge clientul. Avem artiști, stiliști și fotografi foarte buni, care nu se tem să experimenteze. Pentru fiecare colecție alegem un fotograf diferit, pentru a experimenta și a avea diversitate, dar și calitate înaltă. Costurile sunt destul de mari, iar pentru ultima colecție, lansarea în România, am lucrat cu o echipă de creatori de pe piața românească.

Vezi și: Brandul Lavielace a lansat la Mai Dulce o colecție smart: „#Pompomania atacă Basarabia” (Foto)

„Participând în accelerator am înțeles că trebuie să comunicăm mai mult pentru nișa de lux, iar asta impune și anumite criterii de imagine. Vom diviza pe două pagini diferite linia de lux și cea un pic mai accesibilă și target-ată tinerilor. La București deja sunt expuse acolo lucrările noastre într-un spațiu pe strada Traian. Vom lansa magazinul nostru online, care va funcționa la nivel internațional cu ciclu complet de deservire.”

Amintim că „ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistentă instructivă de performantă, în consonantă cu cele mai bune practici internaționale. Este un centru public și vă așteaptă cu ușile deschise!