Evenimentul tradițional și mult-așteptat de toate fashionistele din țară și-a deschis ușile. La cea de-a XII-a ediție, Moldova Fashion Days a uimit din nou chiar din prima zi prin colecțiile prezentate. În sezonul de toamnă-iarnă 2017-2018 se pune accent pe culoare – asta au demonstrat majoritatea designerilor autohtoni, iar modelele profesioniste care au defilat pe podiumul de la Chișinău au reușit să pună în valoare creațiile pe care le purtau.

Designerii au urmat tendințele pentru această perioadă, dar au ținut cont și de comoditate. Fie că sunt deja remarcați pe piața de la noi, fie că sunt abia la început de cale, toți au reușit cu brio să aducă moda pariziană acasă.

Debutul l-a făcut Valentina Budu, tânăr designer care a apărut în premieră pe podiumul de la Chișinău. A absolvit anul acesta UTM și a prezentat o colecție în stil asiatic care se numește „Fishwave”.

„Prin colecția „Fishwave”  am vrut să transmit un mesaj, să valorific plaiul nostru. M-am inspirat din legendele japoneze și din cultura lor, de modul lor de a purta hainele. M-am axat pe culori naturale, albastru-gri și nuanțe de argintiu și auriu. Este prima mea colecție, îl numesc un „copil micuț” și sper că pe viitor mă voi extinde, iar ca să ai succes trebuie să vii cu ceva care să te reprezinte”

Nadejda Troianovscaia – un debut extraordinar, printr-o vestimentație deosebită, culori deschise și stofe deosebit de fine.

Yulia Efros – pentru prima dată la Moldova Fashion Days, însă a mai avut prezentări în alte țări. A impresionat prin forme și a pus accent pe comoditate. O colecție care s-a accentuat prin nuanțe gri și pata de culoare galbenă.

Arabadji – un negru de-ți ia ochii, imprimeuri florale și bordo, așa s-ar putea descrie colecția prezentată la Moldova Fashion Days.

Ionel – stilul clasic inconfundabil al brandului a abordat o combinație deosebită între culori și piese vestimentare.

Amarena Secret – a prezentat un sil casual, perfect pentru orice ieșire.

MyRevival – de la culori închise la cele deschise și design floral. Piese vestimentare care ăți scot în evidență personalitatea.

VISTLINE – o deosebită colecție de toamnă, paltoane în cele mai diverse culori inspirate din natură.

Tricon –cu o colecție interesant atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu tentă casual.

Julie Anne Millenery – pălării sofisticate, create cu multă dragoste au cucerit inimile celor prezenți.

Anette – în culori mai calde sau mai reci, ținute unice Anette prezintă o colecție perfectă pentru sezonul toamnă-iarnă.

Move – piese vestimenatare formidabile, cu un gust al esteticului inegalabil care definesc feminitatea.

Designer Lilia Surdu: „Este un eveniment inedit care se întâmplă o dată în jumate de an. Suntem foarte bucuroși să participăm la acest eveniment, deja pentru a patra oară și să prezentăm colecțiile noastre inspirate din natură. Suntem unul din cele 6 branduri care participă la Accelerator. După Moldova Fashion Days, participăm la Paris Fashin Week pentru a doua oară, cu o altă colecție, pentru primăvară-vară, din anul viitor. Noi suntem un brand care creează hainele manual, lucrăm cu mătase naturală și punem accent pe confortul clientului, dar ținem cont și de tendințele anului sau a sezonului și de fiecare dată le adaptăm la trăsătura noastră de bază – la femeia pe care vrem s-o îmbrăcăm.”

Niche – o colecție de tricouri cu desene imprimate care se asortează minunat cu orice tip de pantaloni sau încălțăminte.

Sekana – creațiile superbe Sekana oferă un aer distins oricărei doamne atât prin modelul hainei, cât și prin culorile în vogă.

Mallena – colecția s-a făcut remarcată prin ținutele frumoase, unele în stil clasic, totul dominat de culori deschise.

Alina Bradu – rochiile vaporoase, croielile deosebite și măștile purtate de modele pe podium au dat o notă de mister și au stârnit interesul fiecărei doamne.

Irina Calancea – a creat o atmosferă incendiară în pași de dans atunci când a prezentat colecția „Tanya LOVE”. Atitudine și dorință – așa am putea descrie prezentarea colecției.

Katea Gri – rochii stilate cu ușoare atingeri de străluci bucură ochiul la fiecare apariție.

Berrezzo – o colecție neobișnuită, rochii de o adevărată splendoare și sacouri parcă lucrate cu fir de aur, dar și alte creații mai non-conformiste scot din anonimat orice femeie dornică de a se afirma.

Di Vero – ca de obicei, rochii de basm. Colecția prezentată în prima zi la Moldova Fashion Days la sigur va rămâne în amintirea tuturor.

Oaspeții s-au bucurat din plin atât de ambianța plăcută, cât și de prezentările frumoase ale designerilor autohtoni:

„Astăzi am avut parte de un show excepțional.  În fiecare an urmăresc îl urmăresc și mă uimește evoluția designerilor autohtoni. În special, m-a impresionat brand-ul MOVE, pentru că tot ce vedem este făcut manual, o colecție foarte fină și călduroasă. De asemenea, m-a impresionat Sekana și Katea Gri. Irina Calancea, la fel, cunoscând-o ca o creatoare de pantofi, acum vine cu o colecție de haine interesantă. Și desigur, Di Vero, care a încheiat show-ul într-un mod excepțional, cu produse de o valoare înaltă. Anul acesta s-a remarcat printr-un număr mai mare de debuturi, lucru care impresionează, chiar și aceeași studenți de la UTM au făcut niște prezentări admirabile. Se vede că este potențial”, a spus Tatiana Durleștean, manager în industria ușoară în cadrul proiectului de competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională și Guvernul Suediei.

Moldova Fashion Days este un eveniment bianual. Sezonul FW – 2017-2018 se desfășoară în perioada 23-24 septembrie și reunește 44 de branduri din „Din Inimă”.

Autor: Mariana Mereacre

Foto: Elena Andronache