Am continuat să cercetăm situația legată de Festivalul Nicolae Sulac și l-am întrebat pe Corneliu Botgros, invitat în studioul nostru, de ce crede el că nu se mai organizează concursul în memoria celebrului artist. În același timp, Cornel ne-a spus și despre relația cu fiica interpretului, declarând că aceasta a jignit toată archestra, nu doar familia sa.

„Nu știu concret istoria, însă știu sigur că Doina deține toate drepturile de utilizare și difuzare a numelui Sulac. Nu văd ce o încurcă să fie președinte de festival, atâta timp cât Nicolae Botgros a fost doar președinte de onoare al juriului. Vă mai dezvîlui ceva: Doina a cerut ca familia Botgros și Orchestra „Lăutarii” să nu mai aibă nimicde-a face cu Festivalul Nicolae Sulac”, ne-a mărturisit prim-vioristul Orchestrei Naționale de Muzică Populară Lăutarii.

„Nu știu în general dacă noi ne mai dorim să mai avem ceva colaborări, ori au existat multe declarații, Doina a jignit întreaga orchestră, dar și numele lui taică-meu… Aici nu e sfârșitul lumii. Orchestra Lăutarii și familia Botgros slăvește cu cinste numele lui Nicolae Sulac, pentru că el a stat la baza creării acestei orchestre, iar numele chiar de el a fost dat. Nu vom uita niciodată acest lucru. Acum trei ani ea și-a luat un angajament, deocamdată rezultate nu vedem”, a mai menționat Corneliu Botgros.

„Nu mai menținem relațiile, s-au închis, practic, toate punțile. Mi s-a spus că a venit cu declarații foarte dubioase asupra noastră, așa că noi când ne întâlnim nu ne salutăm. Numele se uită, lumea începe să uite chiar ceea ce a făcut Sulac. Nu ar fi târziu nici în 2014 de organizat, un gest de memorare ar fi foarte binevenit, pentru că se dă uitării. Ministerul Culturii are doar o cotă de participare, mai e Centrul de Creație Populară, dar și alâi sponsori. Nu știu ce o încurcă dpe Doina să facă ceva acum, mai cus eamă că palatul Național poartă numele regretatului artist”, spune Corneliu în studioul UNIMEDIA.

Într-o emisiune precedentă, Doina Sulac spunea că anume faptul că nu este președinte de Festival și că nu vine un sponsor la ea o împiedică să organizeze concursul: „„Nu s-au găsit încă oameni de bună credință care să apeleze la mine și să-mi spună că ar vrea să mă ajute să organizez festivalul în memoria tatălui meu. O orchestră pentru acompaniament voi găși întotdeauna, dar mica problemă este că Festivalul este sub egida Guvernului RM, ei stabilesc regulile”.

În aceeași ordine de idei, cei de la Ministerul Culturii au sugerat: „Doina trebuie să vină la Minister cu un proiect de buget pentru festival, cu mai mulți prieteni ai festivalului, ca să nu zicem sponsori și prin intermediul unei astfel de asociații ar putea depune pentru finanțarea ediției de anul viitor. Avem 2 milioane de lei pentru asemenea acțiuni culturale pentru la anul, totul e să se aplice până în luna decembrie”.

Cât despre relația sa cu Familia Botgros, Doina menționa: „Este nanul meu, nu pot uita că m-a ajutat cu primul CD de muică populară, m-a învățat multe lucruri pe care nu le știam. Am rămas surprinsă de unele reacții, însă continui să-l stimez pentru tot ce este și reprezintă nu doar în țară, dar și peste hotarele țării. Noi suntem ok, dar în scenă nu vom mai avea colaborări pe plan profesional, în 10 orchestre odată nu poți activa”.

Foto: facebook.com, istoria.md