Dr. Laura Markham încurajează părinții să le dea copiilor bani de buzunar în fiecare săptămână, precizând că suma trebuie să fie aceeași. Cei mici vor putea cheltui banii după cum își doresc, astfel învățând cum să îi gestioneze și înțelegând valoarea bunurilor. Banii de buzunar nu trebuie condiționați. Există părinți care le dau copiilor bani dacă ajută cu treburile casnice.

„Îmi amintesc foarte clar că, atunci când aveam șase ani, îmi doream un căluț de jucărie de la magazin și am întrebat-o pe mama cum pot câștiga bani ca să îmi iau calul. Ea mi-a răspuns că pot face treburi prin gospodărie. În fiecare săptămână trebuia să pun masa și să spăl vasele după cină. Am zis bine și îmi făceam treaba conștiincios în fiecare zi, iar la sfârșit de săptămână îmi primeam banii și îi puneam deoparte. Făceam asta atât timp cât nu aveam suficienți bani, iar când am obținut suma necesară am mers la magazin, mi-am luat calul și eram fericită. În acea seară mă jucam cu calul, mama a venit și mi-a spus că e timpul să pun masa la care i-am răspuns că am deja calul și nu mai e nevoie să pun masa. Ea mi-a zis să fac asta în fiecare zi. Eu i-am spus că am avut o înțelegere. Când voi mai avea nevoie de ceva, o să te anunț și o să spăl vasele…De ce nu ar gândi astfel un copil?”, povestește dr. Laura Markham.

Toți copiii ar trebui să ajute în casă într-o oarecare măsură. Cercetările arată că astfel ei devin mai dornici să ajute în general, explică specialista în parenting.

„Au fost făcute studii. S-au pus copii în fața unui magazin și apoi o femeie ieșea din magazin și scăpa sacoșa, iar unii dintre copii au sărit să o ajute. Aceștia erau copiii care ajutau cu treburile casnice. Dar nu pot fi puși să ajute prea mult, căci nu se vor mai descurca la școală. Serviciul lor e să învețe. Este important să aibă un timp în care să nu facă nimic.”