Copiii care au fost victime sau martori ale infracțiunilor vor beneficia de asistență integrată din partea specialiștilor. Un regulament-cadru în acest sens a fost aprobat de Cabinetul de miniștri. Astfel, potrivit proiectului, în municipiile Bălți, Chișinău și Cahul vor fi create trei Centre regionale de asistență integrată pentru această categorie de copii. 

Scopul creării acestor Centre este de a preveni  revictimizarea și retraumatizarea copilului în procesul de colectare a probelor în cauzele penale, prin oferirea asistenței juridice, medicale, psihologice și sociale, copilului și familiei acestuia, în cadrul unei singure instituții.

Beneficiari ai Centrului sunt copiii victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, ai traficului de copii sau ai violenței în familie, care au sau pot avea impact grav asupra integrității fizice și/sau psihice a acestora.

Datele statistice arată că anual în Republica Moldova aproximativ 1400 copii devin victime/martori ai infracțiunilor, dintre care peste 300 copii sunt victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, numărul acestora fiind în creștere.

Pentru implementarea proiectului dat au fost estimate mijloace financiare de peste 147 000 de lei în anul 2020, 1639 mii lei în anul 2021 și 1639  mii lei în anul 2022. De servicii de asistență specializată vor avea parte aproximativ 120 copii anual.

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: