Vine toamna. Sezonul cu cele mai multe nunţi pe metru pătrat în Moldova. Dacă toamna lui 2011 e anotimpul nunţii voastre, cu siguranţă aţi studiat piaţa serviciilor. Dacă „mai răbdați” până la anul, oricum venim cu o trecere în revistă a preţurilor nupţiale. Înainte să pornim la drum cu planificarea şi organizarea nunţii să ştiţi că bugetul ei este direct influenţat de pretenţiile şi dorinţelor voastre, dar mai cu seama de posibilităţile financiare de care dispuneţi. Dacă pe vremuri planificarea nunţii revenea familiilor celor doi miri, azi, cu mici excepţii, tinerii preferă să se ocupe singuri de toate sarcinile organizatorice, asumându-şi, astfel, şi toate categoriile de costuri legate de nuntă.

Stilul nunţii
Ceea ce trebuie să alegeți din start, dacă veni vorba de o nuntă ca în filme, este stilul nunţii. La dorinţa mirilor şi cu ajutorul specialiştilor nunta poate fi ca desprinsă dintr-o secvenţă retro sau, dimpotrivă, vă poate teleporta cu întreaga suită la o discotecă modernă, pe „malul” unei piscine sau în vârful dealului de la Bălăneşti. Totul depinde de mofturile voastre.
Serviciile unei agenţii de organizare a evenimentelor vă poate fi de un real folos în acest caz, veţi achita pentru aceasta 10 – 20% din amploarea comenzii, care poate include absolut totul, iar voi să veniţi la nunta voastră ca invitaţii.

Localul şi meniul
Restaurantele şi sălile de nunţi se întrec la oferte nupţiale. Pachete cu 10 – 15 – 20 de feluri de bucate. Un meniu tradiţional de nuntă conţine aperitive reci şi calde, sarmale, cafea, desert, băuturi alcoolice tari şi moderate, băuturi răcoritoare. La masa dulce aveţi grijă să fie dulciuri şi fructe. Poate câte o cascadă din ciocolată şi una de fructe. Băuturile să fie diverse, pentru a satisface cât mai multe gusturi. Întrebaţi din capul locului dacă băuturile şi dulciurile fac parte din meniu, se plătesc suplimentar sau pot fi aduse de voi.
La stabilirea meniului ţineţi cont de durata petrecerii şi de anotimp. Băuturile răcoritoare vor fi la mare căutare vara, iar pe frig – vodca merge bine.
Preţurile meniului în localuri variază între 500 şi 1500 lei per invitat.

Transportul
Oferta e captivantă: limuzine, maşini de epocă şi trăsuri cu cai, bicicletă, troleibuz, vapor, elicopter. Limuzinele şi maşinile de epocă sunt cele mai potrivite, deoarece sunt elegante, stilate şi comode. Şi faetonul e romantic, dar, mai mult pentru pozat şi mai puţin pentru a parcurge distanţe mari cu el.
Preţuri: 1600-2400 lei/oră cu limuzina.

Rochia şi podoabele miresei
În Moldova puteţi găsi rochii din cele mai alese. Oferta variază, în funcţie de posibilităţi. Puteţi cumpăra o rochie de vreo 200 de dolari la piaţa din Calea Basarabiei, semnate de un autori de la Cernăuţi sau puteți alege una din rochiile unice, moderne, din stofe de cea mai înaltă calitate, semnate de nume notorii. Dacă vreți o rochie anume, dar nu vă permiteți luxul, o puteţi închiria sau coase.
Dacă acum un timp culoarea miresei era albul, astăzi mireasa poate îmbrăca rochii de orice culoare. Ivoriu şi culoarea şampaniei rămân, totuşi, în top, alături de alb. Voalul mai e în vogă, iar mănuşile şi alte accesorii nu mai sunt obligatorii.
În schimb pantofi ar fi bine să aveți şi de rezervă, în cazul în care cei cu tocurile înalte vă pot da gata.
Preţuri: rochie – de la 2 000 lei la 30000 – X0000 în sus, încălţăminte – 1500 – 7000 lei.

Buchetul
Buchetul miresei se confecţionează abia după ce a fost aleasă rochia. Posibilele forme ale buchetului impresionează (rotund sau nu, ca un evantai, ca o brăţară pe mână sau ca un glob), la fel ca şi florile utilizate. Acestea pot fi la fel diferite, însă mai practici rămân trandafirii, pentru că rezistă cel mai mult. O tendinţă sunt bijuteriile din flori, brăţările şi, ceva mai vechi, cocardele din flori, asortate buchetului miresei.
Preţuri: 350 – 1500 lei, brăţările din flori 100 – 300 lei, bijuteriile din flori 250 – 300 lei, cocarde 75 – 150 lei.

Vestimentaţia mirelui
Costumul mirelui se alege mai uşor, comparativ cu vestimentaţia miresei, evident. Sunt şi excese, dar… Mirele poartă un costum negru sau alb. Adevărul acesta, însă, e “potrivit tradiţiei”, grav afectate azi de tendinţa spre liberalizare. Cravata sau papionul, de regulă sunt alese să corespundă culorii predominante a nunţii.
Preţuri: de la 2000 la 6000 lei.

Coafură, machiaj, manichiură
Cu ceva timp înainte de nuntă este indicat să vă faceți un machiaj şi o coafură de probă. Unele saloane pun la dispoziţie mirilor pachete speciale de îngrijire şi pregătire pentru nuntă. Aici este inclusă coafura, machiajul, manichiura, pedichiura etc şi chiar … răscumpăratul miresei, mai ales, pentru situaţia în care nu prea are de unde să vă ia mireasă.
Preţuri: de la 1000 lei – întreg pachetul de servicii în salon.

Înregistrarea căsătoriei
Căsătoria în sine este o procedură simplă – mergeţi cu buletinele de identitate la oficiul de stare civilă (sau la primăria din sat) completaţi formularul de cerere şi achitaţi taxa de stat. Peste o lună, mergeţi şi semnaţi în registrul de stat, împreună cu naşii, şi primiţi certificatul de căsătorie.
Cununia civilă se oficiază în mod festiv, la oficiul stării civile.
Vă puteţi căsători şi în aer liber sau în sala restaurantului unde are loc nunta. Dar atunci şi preţul creşte.
Taxe: 536 lei în oficiul de stare civilă şi de la 1500 lei în afara acestuia.

Cununia religioasă
În cazul cununiei – mai puţin loc pentru manevre. Canoanele bisericeşti nu permit cununiile în afara bisericii, adică în aer liber.
Există unele reguli obligatorii, de care e bine să ştiţi din timp (se cuvine să fiţi de aceeaşi religie, ambii botezaţi, iar naşii – cununaţi şi ei). De obicei naşii îşi asumă cheltuielile de cununie.
Preţuri: 500 -1 000 lei în biserică şi de vreo două ori mai scump la mănăstiri.

Verighetele
Verighetele pot fi confecţionate din aur alb sau galben, argint, platină sau titan, cu sau fără pietre preţioase. Verigheta clasică este doar o fâşie netedă din aur, fără alte elemente. Preţurile variază în funcţie de model, de material şi de greutatea inelului.
Preţuri: aşa cum aurul se scumpeşte pe zi ce trece la burse, rezervaţi de la 1500 lei în sus pentru o verighetă.

Decor şi aranjamente
Sunt săli de nuntă bogate, luxoase, care pot fi completate doar cu flori, dar sunt şi sălile simple, fără prea multe elemente, care pot fi transformate în poveste de către designeri. Important e să nu lipsească florile vii. Ele redau prospeţime şi farmec.
Preţuri: rezervaţi de la 3000 lei pentru decorul sălii.

Moderatorul, formaţia, dansatorii
Moderatorul sau maestrul de ceremonii e cel care va organiza eficient şi cursiv manifestarea de nuntă. Mizaţi pe o persoană cu un aspect adecvat, prezentabilă, cu dicţia şi vocabularul elevat. Interesaţi-vă de experienţa acesteia şi vedeţi ce scenariu ar putea să vă propună. Unele formaţii fac echipă bună cu moderatorul. Dacă aceştia nu se suportă, s-ar putea să suferiţi voi.

La o nuntă tradiţională, în stil naţional, se cântă preponderent muzică populară, dar şi modernă. Puteţi invita să vă cânte un taraf, un cvartet, o orchestră de cameră sau un DJ. De cele mai dese ori la nunţile moldoveneşti sunt invitaţi pentru mici programe interpreţi autohtoni sau de peste hotare. Iar cheful poate fi înteţit de dansatori profesionişti.
Preţuri: de la 2000 lei în sus – moderatorul, de la 10 000 – formaţia cu mai mulţi instrumentişti.
Dansatori profesionişti – de la 200 lei perechea/oră. Interpreţi cu mici programe – de la 300 euro/ora. DJ-ii în Moldova cer o plată începând de la 200 euro.

Foto/Video
Este una dintre investiţiile pentru care se merită să dați toți banii. Asta e ceea ce rămâne în timp. Un fotograf bun are un portofoliu pe măsură. Insistați la câteva întâlniri înainte de nuntă şi debitaţi idei pentru filmul foto inedit al nunţii voastre. Un fotograf bun nu poate fi şi operator video în acelaş timp.
Preţuri: reportajul foto de la 300 euro. Filmul video: de la 300 euro.

Tortul Miresei
Dulcele final al serii, tortul poate fi de orice tip, restricţiile fiind doar de ordin culinar. Acesta este adus la sfârşitul nunţii, pentru a fi tăiat de miri.
Tradiţional, mirele şi mireasa taie tortul împreună şi se servesc unul pe altul din prima felie, apoi împart şi nuntaşilor. Formula de calcul aici e simplă – câte 100 gr de tort pentru fiecare invitat.
Preţuri: 120-250 lei/kg.

Există, bineînţeles, şi alte cheltuieli în cazul unei nunţi. Sunt surprize pe care ţineţi să le faceţi pentru invitaţi, dacă nu-i duce mintea pe ei să vă facă plăcerea. Mai este cadoul pentru naşi. De cele mai dese ori tot mirii îl cumpără. Mai sunt invitaţiile, mărturiile, cartea de oaspeţi…. O nuntă medie, cu studenţi şi fără politică multă ar încape în 8 – 10 000 de euro.
Important e să nu încercaţi să conveniţi absolut tuturor mofturilor, că e Nunta VOASTRĂ şi faceţi ce vreţi cu ea, iar în capul listei la capitolul cheltuieli puneţi din start LUNA de MIERE – de cel puţin 1000 de euro. În sezonul de catifea sunt reduceri 🙂

Distribuie articolul: