Știam despre tot ce a făcut și mai puțin despre tot ce a simțit acest bărbat devenit, în timp, un adevărat meseriaș în ale scrisiului. Despre femeia care i-a întors sufletul pe dos, însă, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu a mărturisit aseară, în cadrul emisiunii „Lumea Sandei”, prezentată de Sanda Filat. Cum o descrie maestrul pe femeia care i-a rămas zidită în memorie, deși n-a meritat, aflați mai jos.

A știut Sanda Filat cum să pătrundă în adâncurile sufletului lui Constantin Cheianu – o construcție cu multe intrări și cu nicio ieșire, la capătul căreia încă mai sălășluiește amintirea Ei. În același semiîntuneric al lumânărilor și mireasmă de ceai cald, invitatul Sandei Filat a trecut printr-un adevărat ritual al mărturisirii.

„Mi se părea că știu totul despre relația cu femeile, ca la un moment dat să am o experiență (cu vreo 15 ani în urmă) cu o femeie care a răsturnat tot ce știam despre mine. Cu un asemenea gen de femei, știam că pot avea doar o aventură de câteva întâlniri și totul se epuizează, pentru că era vorba despre o persoană care mă atrăgea erotic și aproape în niciun fel moral și spiritual – experiențe de care am mai avut. Știam că asta se consumă repede. La un moment dat, m-am simțit pur și simplu înlănțuit de persoana care mi se părea banală.

M-am confruntat exact cu situația din „Patul lui Procust”, al lui Camil Petrescu: cu acel poet îndrăgostit îndrăgostit de-o chioambă, de-o depravată cum am zice noi. Deci, Cheianu cel pe care îl știam eu ar fi trebuit foarte ușor să scape. La un moment dat, m-am simțit atât de dependent, încât ea mă manipula cum voia ea – o chioambă. Am luptat câțiva ani, făceam tot ce puteam, ca s-o provoc să mă dezamăgească, să-mi facă rău, să mă înșele. Mi-au trebuit câțiva ani ca să scap de asta. Numai timpul a făcut să mă regăsesc. Au trecut vreo doi ani ca să mă tratez. Până la asta, nu credeam.

Cunoștințele pe care e avem despre noi sunt legate de experiențele pe care le avem în viață: oamenii pe care-i întâlnim, trăirile pe care le avem. Experiența pe care am trăit-o, m-a extenuat mult. Am trăit o dezamăgire față de Cheianu – eu, care am trăit așa ceva, față de o asemenea persoană. Poate că am și un soi de frică să mai trec o asemenea experiență. Am înțeles că există în mine un cineva pe care nu-l cunosc până la capăt și nu sunt tare mândru de acel cineva. Dar poate că am capitulat sau deja e vârsta onorabilă de care mă apropii (55 de ani, împliniți recent)”, a mărturisit Constantin Cheianu. 

Întrebat de Sanda Filat dacă se consideră un om fericit, maestrul a răspuns: „Fericit m-a făcut profesia, scrisul. Din viața personală, n-am putut să mă alimentez cu fericire. Toate bucuriile le-am luat din profesie și scris. Am luptat mereu cu deziluziile. La un moment dat, puteam să nu mai am soluții, dar s-a deschis mereu câte o fereastră. Dacă lucrezi și cauți, ți se deschid oportunități. Important e să nu stai pe loc.” 

O altă declarație plină de suflet, pe care maestrul Cheianu a făcut-o în raport cu viața sa sentimentală a fost și asta: „Niciodată n-am avut acces la femeia care mi-a fost dragă. Le-am acceptat pe femeile cărora le eram drag eu.”

Acum, când este recunoscut de către fiecare al cincilea om de pe stradă, Constantin Cheianu afirmă că serviciul este ceva ce-i aduce o mare plăcere. A început să „facă” umor încă din clasa a noua, când a organizat, împreună cu verișorul său, un show de 45 de minute.

Maestrul Cheianu este omul dimineților, pentru că de la vârsta de 22 de ani se trezește între orele patru și cinci dimineața – cel mai productiv timp pentru scris. Anume din acest motiv recunoaște acum că nu știe cum să se odihnească și nici nu-și imaginează cum e asta: să stai întins pe o plajă și să contemplezi natura

Totodată, umorul i-a fost refugiul în care s-a retras, pentru că a crescut într-o familie neprietenoastă și cu prea multe probleme care l-au consumat: „Romanele autobiografice, dar și piesele de teatru mi-au adus multă satisfacție. Am căutat și m-am alimentat din scris”, a mai dezvăluit artistul.

Atunci când i s-a propus să vină la TV, Constantin Cheianu era oarecum pregătit de această încercare. „Eram pregătit de mult timp pentru satiră politică – încă din perioada renașterii naționale”, a spus scriitorul. „Ora de Ras”, din spusele artistului, nu avea un format clar din start, însă atât dumnealui, cât și actorului Anatol Durbală, nu le-a trebuit mult timp ca să-l obțină. Cel mai important este că: „Acum, totul merge lejer și plăcut, iar faptul că râzi de ceva, te situează, împreună cu publicul, deasupra politicienilor”, a mai mărturisit invitatul Sandei Filat.

Marea revelație a trăit-o atunci când a deprins dragostea pentru scris: „Când am descoperit că pot lucra cu cuvântul, am simțit o fascinație. De atunci, trăiesc ca o întâlnire cu mine. Marea mirare este că aceste cuvinte încă mai vin, dar există și o parte sumbră a cuvântului. Ele, pentru noi, devin jucării. Există o insensibilitate a omului scrisului. Scriitura e o joacă de cuvinte, care are foarte multe efecte. Tu te joci, dar pe cineva rănești…”, a adăugat artistul, pe final de emisiune. 

Foto: Captură video