Marele compozitor autohton, Valentin Dânga, s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 62 de ani. Apelați de redacția revistei online pentruea.md, Ministerul Culturii a confirmat decesul compozitorului.

Regretatul Valentin Dânga s-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cîntece devenite șlagăre. A debutat în cinematografie în anul 1974 la studioul „Telefilm-Chișinău”, compunând muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. El a compus muzica pentru un număr mare de filme documentare, de ficțiune și de animație, cum ar fi: „Haiducul” (1985), „Cine va intra ultimul în vagon” (1986), „Ruxanda” (1987).

A făcut parte din mai multe jurii muzicale: finala națională a Concursului „Eurovision”, „Steaua Chișinăului- 2003” etc. În anul 1991 a obținut titlul de Maestru în artă.

De asemenea, în anul 1984, a primit două Diplome pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme „Cocostârcul de argint” pentru filmele „Fântânarii” și „Moldova, casă părintească”.

Valentin Dânga este autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din anul 1995 pe versurile poeziei „Limba Noastră” de Alexei Mateevici, a cărui muzică este compusă de către Alexandru Cristea.

 

Distribuie articolul: