Pe vremuri, când băcăniile nu vindeau încă vopsele de genul celor pe care le avem astăzi, gospodinele colorau ouăle de Paşte folosindu-se de ierburile din cămară şi ingredientele de bucătărie. Întregul proces necesita o anumită dibăcie, preum şi iscusinţă de a combina culorile între ele, astfel încât să dea naştere unor noi nuanţe.

În fiecare casă există propria tradiţie de vopsit ouă, iar gospodinele schimbau idei între ele şi se inspirau una de la alta, în încercarea de a perfecţiona tehnica şi de a-şi depăşi competitoarele. Aşa se face că astăzi avem o întreagă colecţie de trucuri şi ponturi „vintage“, pe care ar fi păcat să le facem uitate.

listentolena.com

Aşa cum te-am obişnuit deja, noi adorăm lucrurile naturale şi alternativele simple şi creative la aproape orice. Următoarele reţete sunt bazate integral pe vopsele alimentare sau din plante, creând nuanţe impresionante.

După crearea vopselei, e de ajuns să înmoi ouăle pentru Paşte în ea, apoi să le laşi să stea în frigider peste noapte, pentru a obţine cele mai bune culori.

Gri albăstrui

Amestecă 250 gr de afine congelate cu 250 ml de apă. Lasă compoziţia să ajungă la temperatura camerei, apoi scoate afinele.

Albastru

Trebuie să toci mărunt nişte varză roşie (aproximativ ¼ de căpăţână) şi toarnă deasupra 4 căni de apa fierbinte, apoi adaugă 2 linguri de oţet. Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei şi scoate apoi varza cu ajutorul unei linguri.

Verde-jad

Curăţă de coajă 6 cepe roşii şi pune coajă la fiert în 2 căni de apă vreme de 15 minute. Apoi strecoară apă printr-o sită şi adaugă 3 linguriţe de oţet.

Verde-galben deschis

Curăţă de coajă 6 mere galbene şi fierbe coajă într-o cană şi jumătate de apă timp de 20 de minute. Strecoară apă şi adăugă 2 linguriţe de oţet.

O altă modalitate este să înlocuieşti coaja de măr cu 120 gr de chimen dulce – restul procedeului e similar.

Portocaliu

Curăţă de coajă 6 cepe galbene şi fierbe coaja în 2 căni de apă vreme de 15 minute, apoi strecoară apă printr-o sită. Adaugă 3 linguriţe de oţet.

Roşu-oranj deschis

Amestecă 2 linguri de paprika într-o cană cu apa fierbinte şi adaugă 2 linguriţe de oţet.

Galben închis

Trebuie să toci nişte morcov (ai nevoie de 120 gr de morcovi tocat) şi fierbe-l într-o cană şi jumătate de apă, timp de 15 minute. Apoi strecoară apă şi adaugă 2 linguriţe de oţet.

Galben-muştar

Amestecă 2 linguri de şofran într-o cană de apă fierbinte şi adaugă 2 linguriţe de oţet.

Bej-auriu

Fierbe 2 linguri de seminţe de mărar într-o cană de apă, vreme de 15 minute. Strecoară apa şi adaugă 2 linguriţe de oţet.

Maro

Diluează o lingură de oţet într-o cană cu cafea tare.

Roz inchis

Ai nevoie de o sfeclă medie şi 4 căni de apă fierbinte. Adaugă 2 linguri de oţet şi lasă să se răcească la temperatura camerei, dupa care scoate din lichidul colorat bucăţile de sfeclă.

Mov

Amestecă o cană de suc de grepfrut cu 1 lingură de oţet.

Distribuie articolul: