Primul Colegiu de Stat de Circ din Rusia este condus de moldoveanca, Valentina Savina. Recent, la Moscova a avut loc premiera unui spectacol grandios, prilejuit de cea de-a 85-a aniversare. Printre invitaţi au fost remarcaţi :renumitul paradist, Alexandru Peskov, fiul lui Iurii Nikulin, Maxim Nikulin, precum şi studenți,profesori, actori și dansatori.
În scenă au intrat, alături de moldoveanca Valentina Savina, directoarea școlii, artişti consacraţi ai circului și ai estradei, care au salutat publicul şi i-au urat „La mulţi ani” colegiului.
Din 1995 sora mai mare a show-men-ului Andrei Porubin, Valentina este directorul acestei școli. Ea provine dintr-o familie de profesori și și-a făcut studii de muzician. „Când mi s-a oferit acest post am ridicat umerii mirată. Eu și circul mi se părea ceva incompatibil. Însă anii au demonstrat că totul e posibil”. Atât Maxim Niculin, directorul general și artistic al circului din Moscova cu numele Nikulin, cât și parodistul Alexandru Peskov, dar și ceilalți artiști, afirmă într-un glas că spiritul gospodăresc, ambiția și talentul acestei modovence plină de șarm a făcut ca școala să înflorească și să se dezvolte pe parcursul anilor. Și chiar dacă ea nu merge pe frânghie, nu dresează anmale, nu face show-ri ca iluzioniștii, oricum rămâne a fi mama unei armate numeroase de acrobați și clovni.

Ca o adevărată gazdă a evenimentului, Valentina Savina a povestit istoria apariţiei unicului Colegiu de Stat de Circ și Estradă din Rusia și primului din lume şi a înmânat diplome de studii artiștilor. Clădirea manejului, fost grajd de cai, cu anii găzduieşte studenți cu renume ca: M. Rumeanțev, O. Popov, I. Kuklaciov, S. Minaev, G.Hazanov, Al. Efimov, Al. Peskov, Al. Oleșco și spectacole de înaltă calitate artistică urmând tradiţia circului rus. Turneele în străinătate duc peste hotare faima acestei şcolii de circ, care cuprinde talentaţi acrobaţi, echilibrişti, iluzionişti şi clovni. „Circul este într-adevăr o artă. Nu poți să nu remarci cum prezența circului reușește să ridice moralul oa¬menilor. La finalul spectacolului, sunt deja cu un zambet larg pe față și asta ne bucură. Iar cea mai mare recompensă pentru artist sunt aplauzele”, spune directoarea.

Mai jos urmăriţi video de la spectacolul jubiliar realizat de colega noastră,Stella Enachii la Moscova.

Distribuie articolul: