În sensul țesăturilor și elementelor decorative, designerii din lumea modei pot fi separați pe două categorii : minimaliștii și cei ce ne uimesc prin compexitatea creațiilor vestimentare. Primii aleg țesături de cea mai înaltă calitate, culori și compoziție, iar cei din urmă oferă un rol major elementelor e decor și paietelor.

Prezentările haute couture ne lasă mască prin creațiile expuse. Dar prea puțini știu despre munca depusă în culisele acestor show-uri.

Adevărata magie nu se petrece pe podium, ci în ateliere. Iar adevăratul creator nu este desigerul, ci croitoresele a căror mâini aranjează la loc fiecare paietă și stras. O mică greșeală le costă scump, la modul direct.

Video de mai jos vă va face să apreciați altfel creațiile designerilor și prezentările acestora:

Pentru ca o casă de modă să obțină statut de „haute couture”, aceasta trebuie să se înregistreze la Casa Sinidcatelor Haute Couture din Paris, să aibă nu mai puțin de 15 angajați, și de două ori pe an să prezinte colecții vestimenatre alcătuite din 35 ținute de zi și seară.

Membri al acestor Sindicate sunt nume strălucite precum: Pierre Cardin, Coco Chanel și Christian Dior.

Câteva modele de la prezentarea Haute Couture Primăvara 2015:

Angajații atelierelor ajung la un număr de 5000, inclusiv 2200 croitorese. Fiecare casă de modă are în jur de 50 angajați, iar  în ajun de  prezentări, aceștia pot ajunge și peste 100. De obicei, muncitorii sunt specializați doar pe coaserea nasturilor, mărgelelor, penelor, fiind separați prin sarcinile ce le au de îndeplinit, tipul țesăturii cu care lucrează, sau tipul de vestimentație creat.

Actualmente, doar 200o de femei din întreaga lume cumpără articole vestimentare haute couture, dintre care 60 % sunt din SUA. De obicei, ținutele sunt împrumutate vedetelor pentru a fi purtate la evenimentele mondene.

În ciuda pieții mici, casele de modă elaborează colecții haute couture în mare parte pentru prestigiul mărcii sale. Acest fapt contribuie la creșterea vânzărilor de produse cosmetice, parfumuri sau  colecțiile vestimentare expuse în magazine.

SURSA

Mai citește și despre basarabeanca ce a participat la prezentarea Chanel Haute Couture.

Distribuie articolul: