„Dincolo de 7%”. Acesta este genericul unui studiu lansat pe 8 decembrie, de către echipa „Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) şi participantele programului „CIVITA”, în satul Băhrineşti, raionul Floreşti. Datele studiului „Participarea femeilor şi bărbaţilor din Republica Moldova în procesul decizional” arată că doar 7% dintre femeile şi 8,6% dintre bărbaţii din ţară participă la consultarea bugetului comunităţii, 84% dintre femei nu participă la şedinţele consiliului local şi doar unul din cinci respondenţi se declară informat, în măsură diferită despre cum se iau deciziile în primărie sau consiliul localităţii de reşedinţă.

Studiul a fost lansat anume în Băhrineşti, deoarece această localitate este condusă timp de peste 10 ani de o femeie, Feodosia Bunescu, care este considerată un model de femeie – lider şi pentru cele 24 de tinere femei, participante ale programului „CIVITA”.

Primara satului Băhrineşti, Feodosia Bunescu, şi-a împărtăşit experienţa acumulată în decursul activităţii sale, care a ajutat-o să câştige 28 de proiecte în domenii precum educaţia, prevenirea traficului de fiinţe umane, ecologia, asistenţa medicală, etc. Aceasta a specificat că la început i-a fost foarte greu: „Când am fost numită în funcţia de primar, eu nu am găsit comunitatea educată în domeniul transparenţei sau implicată în activităţile publice, dar comunicarea este totul. Dacă ei au văzut că eu muncesc, nu au avut cum să rămână indiferenţi”.

În cadrul conferinţei, cele 24 de participante la programul „CIVITA”, au vorbit despre acţiunile pe care tind să le întreprindă în propriile localităţi pentru a spori numărul femeilor şi al bărbaţilor în procesul decizional, inclusiv au cerut anumite sfaturi de la gazda evenimentului, Feodosia Bunescu.

Potrivit directorului CPD, Alexei Buzu: „În Republica Moldova există multe exemple de implicare eficientă a femeilor, în care anume ele au fost catalizatorul pentru a spori nivelul de transparenţă şi implicarea în procesul decizional.”

“CIVITA” este un program unic în Republica Moldova de dezvoltare şi încurajare a spiritului civic în rândul femeilor. Acesta este parte componentă a proiectului „Abilitarea femeilor din comunitățile rurale” realizat cu sprijinul financiar al „Fundaţiei Soros-Moldova” (FSM) şi „Guvernul Suediei”.

Distribuie articolul: