Această mâncare este o alternativă reușită la felurile cu carne în perioada de post sau dacă avem vegetarieni la masă. Smântâna propusă poate fi omisă ori înlocuită cu un pic de apă. În companii mari, ciupercile umplute pot fi servite ca gustare. Căutați ciuperci din cele mai mășcate. Bobul năut, desi este autohton în Moldova, nu prea se gășeste în present, decât poate la piață sau la particulari. Preparați năutul ca pe fasole, însă nu uitați să-l țineți în apă rece timp de o noapte.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 1 dovleac mic, de cca 1 kg, curățat și tăiat în cubulețe
  • 5-6 linguri de ulei
  • 1 linguriță cimbru mărunțit
  • 1/4 linguriță ardei iute mărunțit (în funcție de preferințe)
  • 1 cățel de usturoi, curățat și pisat
  • 400 g bob năut fiert
  • 1 linguriță semințe de cumin, prăjite și mărunțite
  • Sucul unei lămâi stoarse
  • 1-2 linguri mari de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 1-2 linguri smântână (la dorință)
  • 8 ciuperci plate Portobello, sau 15-16 Champignoni mari, fără codițe
  • 4 linguri de semințe de bostan, decojite și prăjite ușor
  • Sare și piper negru, după gust

1. Încălziți cuptorul până la 220 grade C. Amestecați dovleacul cu 3 linguri de ulei, cimbrul, ardeiul iute (dacă doriți) și usturoiul. Aranjați-l într-o tavă, acoperiți cu o folie de aluminiu și gătiți-l la cuptor vreo 30 de minute.

2. Descoperiți dovleacul, amestecați-l și mai lăsați-l vreo 10 minute în cuptor, până devine moale.

3. Lăsați amestecul de dovleac să se răcească, apoi treceți-l prin blender împreună cu năutul gata preparat. Amestecați totul până se obține un piureu, dar nu prea fin. Adăugați semințele de cumin, sare, piper și sucul de lamâie. Dacă piureul e prea uscat, adăugați smântână sau un pic de apă.

4. Între timp, aranjați ciupercile pe o tavă unsă cu ulei. Presărați un pic de sare și piper și un pic de cimbru mărunțit în ciuperci. Stropiți ciupercile cu uleiul și sucul de lămâie rămase și coaceți-le descoperite în cuptorul fierbinte timp de 15 min.

5. Scoateți ciupercile din cuptor și micșorați temperatura până la 190 grade C. Colectați cu o linguriță sosul din ciuperci și turnați-l în piureul de dovleac și năut.

6. Umpleți ciupercile cu piureul pregătit. Presărați semințele prăjite de bostan pe deasupra cu încă un pic de cimbru. Puneți totul la cuptor pentru 10 minute.

7. Serviți ciupercile umplute alături de pilaf de orez, murături sau cu o salată verde.

Poftă mare!

Distribuie articolul: