Cum soarele este mult mai arzător, se pare că de la cizme trecem direct la sandale. Picioarele noastre tot mai mult simt nevoia de a vedea lumina soarelui. După jumătate de an de frig, perioadă când piciorul stă numai în cizmă, mulți dintre noi ne înâlnim cu boala numită ciuperca piciorului. Aproximativ 70% din populație se ciocneşte cu acesta boală, deşi deseori neglijează simtomele ei, sperând că va trece de la sine.
Iulia Crivapuscova, medic dermatolog la Dispensarul Dermatologic din Chișinău spune că dacă nu atragem atenția cuvenită picioarelor noastre, riscăm să punem în pericol atât sănătatea noastră, cât și a persoanelor înconjuratoare. “Micoza trece de la  picioarele bolnave la cele sănătoase și, dacă are un mediu favorabil de dezvoltare, fără să ne dăm seama suntem gazda acestei boli”.

De unde am cules ciuperca?
Micoza piciorului este o boală cauzată de ciuperci microscopice. Dacă înainte era o afecțiune mai des întâlnită la bărbați, acum o au și femeile. De obicei, contractăm boala  mergând cu picioarele goale în locuri umede sau dacă purtăm șosete din țesături sintetice. Atunci când purtăm încălțăminte strâmtă mărim considerabil şansa de a căpăta boala,  deoarece impiedicăm piciorul să respire şi reducem evaporarea transpirației.

Cum deosebim ciuperca?
Este numită astfel fiindcă are același mod de dezvoltare ca o ciupercă. Deci, iubește locurile întunecoase, umede și calde.
Medicul dermatolog ne atențoinează că primele simptome ale apariției micozei apar între degete, apoi pe talpă. “Prima oară sunt niște pete roșii care provoacă mâncărimi insuportabile cu senzații arzătoare. Dacă nu se tratează, urmează altă etapă, când pielea se exfoliază și doare. Dacă nici atunci nu se iau măsuri, pot apărea suprafețe umede, dureroase, cu fisuri profunde pe suprafata pielii, agravându-se cu infecții”.

Pot și eu fi o victimă?
Da, răspunsul e categoric. Oricine poate deveni victima micozei. Iulia Crivapuscova menționează că cele mai expuse sunt  persoanele care au urmat tratamente cu antibiotice.
De asemenea, unele boli, cum ar fi diabetul sau varicele fac piciorul mai sensibil. Astfel, cei care suferă de aceste boli se molipsesc mai repede și scapă foarte greu de ciupercă. “Infecția poate fi uşor contractată în aşa locuri cum ar fi băile publice, ștrandurile, saunele sau complexele balneare”.

Sfaturi pentru picioare sănătoase

Sănătatea picioarelor depinde mult de acţiunile noastre. Cel mai important este să avem grijă ca picioarele sa fie întotdeauna curate și uscate pentru a nu crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercii.
Membrii familiei nu trebuie să împartă lucrurile de igienă personală, de la prosop până la uneltele pentru pedichiură.
Doamna doctor ne atrage atenția că șosetele sunt extrem de importante în igiena picioarelor. Astfel, articolele sintetice trebuie evitate. Sunt recomandate cele din bumbac. Un sfat foarte bun este să purtăm cât mai des șosete cu fire de argint. S-a dovedit că argintul are efecte de distrugere a ciupercilor.
Chiar dacă suntem siguri că în casă totul este lună, ar fi bine să nu umblăm pe covor cu picioarele goale.
De asemenea, încălţămintea din piele artificială este casa micozei. Fiți foarte atenți la cumpărare, deoarece cea din piele sintetică nu permite piciorului să respire.

Dacă totuși V-ați îmbolnăvit de micoză, nu Vă aventuraţi în tratarea cu remedii naturiste, ci consultaţi medicul dermatolog.

Distribuie articolul: