Ziua Mondială a Sindromului Down este marcată de şapte ani pe 21 martie (21.03), pentru a simboliza al treilea cromozom de pe perechea 21, pe care acești copii îl au în plus. În fiecare an, în fiecare zi, ei vor să demonstreze că cei cu sindromul Down nu sunt contagioși, nu sunt răi, nu sunt agresivi, nu sunt violenți – ei sunt la fel ca noi și au o dorință de viață la fel de mare!

Datele oficiale spun că circa 40 de copii se nasc anual în Republica Moldova cu sindromul Down. Puțini dintre ei frecventează grădinița, puțini merg la școală, iar ajungând la maturitate, ei nu se pot angaja în câmpul muncii. Marea majoritate sunt nevoiți să rămână întreaga viață în grija părinților.

Aceasta este Sănduța!

Sănduța, copil cu sindromul Down

De Ziua Mondială a Sindromului Down, Asociația Obștească AZI, partener SOIR (The Swedish Organisation for Individual Relief – SOIR Moldova) ni-l prezintă pe Victor: “Eu îmi doresc să am mai mulți prieteni și să devin primar în satul meu.”

Victor, suferă de Down

Copil sindrom Down

Sindromul Down apare la tot mai mulți copii, peste tot în lume, cu preponderență în Occident, unde vârsta la care femeile fac copii este tot mai înaintată. În lume, unul din opt sute de copii se naște cu acest sindrom. Numărul total al celor afectați la nivel global este estimat la 40-50 de milioane. Ultimele date ale Miniserului Sănătății arată că s-a majorat numărul copiilor născuți cu sindromul Down, iar indicele este mai mare comparativ cu alte țări. Potrivit datelor Asociației ”Aris-Down”, în Republica Moldova sunt aproximativ 1200 de bolnavi cu sindromul Down, cel mai vârstnic dintre ei având 57 de ani.

Surse: Centrul Media pentru TineriSOIR

Distribuie articolul: