Sezonul premiilor Nobel a debutat ieri, cu decernarea trofeului pentru medicină sau/şi fiziologie. Anul acesta, recompensaţi cu celebrul trofeu au fost John O’Keefe, Edvard Moser şi May‐Brit Moser, informează gandul.info.

Cercetătorii au fost recompensaţi astfel pentru „descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul nobelprize.org. Este vorba despre„un GPS intern, aflat în creier, care ne ajută să ne orientăm în spaţiu”, mai precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, May-Britt şi Edvard Moser sunt cel de-al cincilea cuplu laureat de-a lungul timpului la Premiile Nobel. Pe de altă parte, May-Britt Moser este cea de-a 11-a femeie căreia i se decernează Premiul Nobel pentru medicină.

May-Britt Moser s-a născut în oraşul Fosnavåg din Norvegia, în 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, împreună cu viitorul ei soţ şi colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Şi-a luat doctoratul în neurofiziologie în 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh şi la University College London, înainte de a se transfera la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din oraşul norvegian Trondheim, în 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de ştiinţe neuronale în 2000 şi este în prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.

Soțul acesteia, Edvard I. Moser s-a născut în 1962, în oraşul Ålesund. Şi-a obţinut doctoratul în neurofiziologie la Universitatea din Oslo, în 1995. A urmat studii postdoctorale alături de soţia şi colaureata Nobel May-Britt Moser, mai întâi la Universitatea Edinburgh şi apoi la laboratorul coordonat de John O’Keefe din Londra. În 1996 s-a transferat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, în 1998. În prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.

Din 1901, Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit de 102 ori. Din cei 199 de laureaţi la Premiul Nobel pentru medicină, doar 10 au fost femei: 1947 – Gerty Cori; 1977 – Rosalyn Yalow; 1983 – Barbara McClintock; 1986 – Rita Levi-Montalcini; 1988 – Gertrude B. Elion; 1995 – Christiane Nüsslein-Volhard; 2004 – Linda B. Buck; 2008 – Françoise Barré-Sinoussi; 2009 – Elizabeth H. Blackburn şi Carol W. Greider.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Ei îşi vor primi Premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Foto: Nobelprize.org, o.canada.com

Distribuie articolul: