Primii erau confecţionaţi din lemn, apoi din os sau scoici, însă drumul le-a fost lung până au ajuns la sticla de protecţie  pe casca astronauţilor. Cum au evoluat ochelarii de soare, de unde au venit şi ce forme bizare au avut – toate desfăşurate mai jos!

1. Paradoxal, dar sursele ne spun despre provenienţa primilor ochelari tocmai de la polul nord, şi nu din zonele tropicale, cum ar pare firesc. Inuiții, pentru a diminua expunerea ochiului la lumina solară puternică, au găurit plăci din lemn (os, scoică), apoi le-au îmbrăcat pe nas.

Foto: sunglassjunkie.com

Foto: sunglassjunkie.com

2. Împăratul Nero, pentru a urmări cu o mai mare plăcere luptele gladiatorilor, îmbrăca lentile din smarald.

3. Predecesorii ochelarilor de soare, aşa cum îi avem noi astăzi, au apărut pentru prima dată în China secolului XII. Aceştia erau alcătuiţi din lentile din cuarţ, afumate. Aceşti ochelari erau folosiţi doar pentru a proteja ochii de soare, însă judecătorii chinezi le-au găsit o altă funcţionalitate. Pentru a-şi ascunde orice emoţie, ei îşi puneau ochelarii pe toata durata proceselor de judecată, chiar și atunci când pronunțau sentințele.

Foto: uniquevision.ph

Foto: uniquevision.ph

4. Spre mijlocul secolului XVIII, englezul James Ayscough a început să experimenteze cu lentilele colorate în verde şi albastru. Aceşti ochelari aveau menirea de a corecta defectele de vedere.

5. În 1919 a fost fondată prima companie producătoare de ochelari de soare, însă abia peste 10 ani a fost vândută prima pereche de ochelari, iar încă pese un an, acest accesoriu a devenit foarte popular.

6. În anii 1930, forţele aeriene ale SUA au angajat o companie producătoare de ochelari de soare spre a elabora un model special conceput pentru piloţii de avioane. Ochelarii au fost dotaţi cu lentile de culoare verde întunecat pentru o absorbţie mai bună a luminii galbene din banda de spectru.

7. În 1936 au fost proiectate lentilele cu filtru UV, această tehnologie a fost preluată pentru producerea ochelarilor Ray Ban, elaboraţi pentru piloţii americani. Un an mai tărziu, această tehnologie a fost folosită şi pentru ochelarii produşi în masă.

Foto: http: i1.wp.com

Foto: http: i1.wp.com

8. În 1960, non-conformistul Pierre Cradin a lansat o colecţie de cohelari de soare inspirată din viziunile sale despre viitor.

Probabil din acel moment ochelarii de soare, dintr-un accesoriu funcţional, s-au transformat într-un detaliu decorativ al ţinutei fiecăruia.

Cei mai neobişnuiţi ochelari de soare îi puteţi vedea în galeria de mai jos:

 

S-ar putea să vă intereseze şi alte articole despre ochelarii de soare!

 

Distribuie articolul: