Doar nu v-ați gândit că în perioada postului nu avem ce pregăti, nu-i așa? Vă propunem să încercați următoarele rețete care vă vot transforma în vedeta din bucătărie. Nu e necesar să consumăm atât de multă carne, ba chiar se recomandă să o mai excludem uneori din meniul zilnic, iar postul este încă un motiv să o facem. Încercați-le pe toate, sunt fenomenale.

Cartofi țărănești:

Ingrediente:

* 1 kg de cartofi,
* 1 ceapă mare (cca 150 gr),
* 1 linguriță rasă de piper (1/2 linguriță dacă nu îi doriți foarte picanți)
* 2 lingurițe rase de boia dulce,
* 1 linguriță de sare,
* 9 linguri de ulei;

Mod de preparare:

Se pun la fiert cartofii în coajă. Sunt fierți când furculița intră ușor în ei. Se pot fierbe și în oală cu presiune, vor fierbe mai repede. Se scurg de apă, se lasă la răcit și se curață de coajă. Cartofii se taie cubulețe mai mici, de aproximativ 1.5 – 2 cm.

Ceapa tocată mărunt se pune la prăjit în uleiul încins într-o tigaie largă. Când ceapa e moale se adaugă condimentele, se amestecă rapid. Nu lăsați condimentele la prăjit mult, fiindcă boiaua devine amară. Adaugați cartofii cubulețe. Cu o lingură lată se amestecă ușor, mai mult intorcandu-i de jos în sus ca să nu se strivească. Se verifică de sare și se servesc decorați cu patrunjel sau cu iaurt.

Ardei umpluți vegetarieni

Ingrediente:

* 3-4 ardei grași mari,
* 150 gr de ciuperci,
* 100 gr de vinete,
* 100 gr de dovlecei,
* 100 gr de orez,
* 2 roșii mari,
* pătrunjel,
* mărar (după gust),
* bulion (cam 150 ml),
* 8-9 linguri de ulei măsline,
* sare și piper;

Mod de prepare:

Tăiem ardeii în două și îi curățim de cotoare și seminte. Îi așezăm într-o tava. Tăiem mărunt ciupercile, pulpa de la vinete și cea de la dovlecei. Tocăm pătrunjelul și dăm pe răzătoare roșiile (sau în mixer).

Amestecăm toate legumele tocate, orezul, pătrunjelul, 4 linguri de ulei și condimentăm cu sare, piper și puțin mărar. Adăugăm și 3 linguri de bulion pentru ca roșiile să aibă gust.

Umplem rardeii cu acest amestec.Turnăm încă 4-5 linguri de ulei în tavă, plus 1 cană de apă și 150 ml bulion. Acoperim tava cu folie de aluminiu, având grijă să fie intens închinsă.
Punem la cuptor la 200 ° C pentru 1 oră.

Se servesc stropiți cu sosul din tava. Pentru cei care nu sunt vegetarieni îi pot servi și cu smântână.

Tăiței cu varză

Ingrediente:

* 1 varză mică (aproximativ 1 kg),
* 200 gr de tăiței lați,
* 1 ceapă,
* 5 linguri de ulei,
* sare și piper (după gust);

Mod de prepare:

Varza se taie fideluță și se frământă 1 minut cu o linguriță rasă de sare. Se lasă 5 minute să se inmoaie. în timpul acesta tocați ceapa mărunt și caliți-o în uleiul încins. Folosiți o tigaie mai mare. Puneți tăițeii la fiert în multă apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet.

Adăugați varza peste ceapă și caliți-o puțin peste 10 minute, la foc mediu, amestecând des să nu se ardă. Spre sfârșit dați focul la mic. Când e aproape gata condimentați-o cu piper.
Adăugați tăițeii scurși de apă și amestecați bine. Gustați de sare.

Plăcinte cu cartofi și mujdei de usturoi

Ingrediente:

Pentru aluat:
* 500 gr de făina albă,
* 300 ml de apă călduță,
* 1 pachet de drojdie proaspătp de 25 gr (sau un plic drojdie uscată)
* 2 lingurițe de sare,
* 1 linguriță de zahăr;

Pentru umplutură:
* 1 kg de cartofi,
* 6-7 linguri de ulei,
* piper,
* sare;

Pentru mujdei: 
* 5-6 caței de usturoi,
* 4 lingurițe de ulei,
* sare și piper,
* 1 linguriță de boia,

* ulei pentru prăjit;

Mod de prepare:

Facem maia din drojdie, puțină apă călduță și zahăr. Frământăm aluatul din toate ingredientele până e elastic și se desface de pe mâini, apoi îl lăsăm la crescut cel puțin 1 oră.

În acest timp preparăm umplutura: se fierb cartofii tăiați cubulețe; se scurg de apă și apoi se sfarmă ca și pentru piure; adăugați încet uleiul până cartofii se leagă; condimentați cu sare după gust și mult piper, piureul trebuie sa fie picant.

Pe masa de lucru dată cu făină împărțim aluatul în două, apoi fiecare bucată iar în două, și apoi fiecare din cele 4 bucați iar în două, obținem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
Întindeți fiecare bucată de aluat cât de subțire puteți. Pe jumătate din el așezați 2 linguri de umplutură. Aduceți cealaltă jumătate de aluat peste cea cu umplutură și apăsați cu degetele la capăt să sigilați umplutura. Mai întindeți puțin cu sucitorul plăcinta obținută, aveți însă grijă să nu iasă umplutura afară!

Într-o tigaie antiaderentă puneți ulei de un deget la încins. Când e fierbinte prăjiți plăcintele pe ambele părți până se rumenesc. Dacă în timpul coacerii au tendința sa se umfle întepați-le cu furculița în câteva locuri.

Pregătiți mujdeiul: striviți cățeii de usturoi și frecați-i cu puțina sare până se înmoaie; adăugați apoi uleiul încet ca la maioneză și frecați să se incorporeze bine, până se face pasta; adăugați piper și boia, și apoi diluați cu câteva linguri de apă. Serviți plăcintele unse cu mujdei.

Legume la cuptor

Ingrediente:

* 2 dovlecei mici,
* 2 vinete mici,
* 2 ardei roșii,
* 1 ceapă,
* 10 roșii cherry,
* 6 linguri cu ulei de masline,
* 1 linguriță de ierburi provence,
* 1 linguriță de boia dulce,
* 4-5 căței de usturoi.
* 1/4 legătură de patrunjel
* sare și piper;

Mod de prepare:

Tăiași dovleceii și vinetele rondele groase de un deget. Dacă rondelele de vinetele sunt mai mari le puteți tăia în două. Tăiați ardeii în felii groase. Ceapa o curățați și o tăiați în 6. Presărați cu sare și piper peste legume, amestecați bine și apoi turnați 2 linguri de ulei și amestecați până toate sunt bine acoperite.

În tava cuptorului puneți hârtie de copt și apoi puneți doar feliile de ardei. Dați la cuptorul preîncălzit la 200 ° C pentru 10 minute. Puneți în tavă și restul legumelor. Nu le înghesuiți, legumele trebuie să fie pe un singur strat. Probabil nu vor încăpea toate legumele într-o tavă, așa că ori folosiți două tăvi pentru copt, ori le coaceți în două ture.

Lasati la cuptor 25 minute, amestecând o dată la mijlocul timpului. Porniși apoi grillul cuptorului (focul să vină de sus) și lăsați să se coacă încă 5 minute, supraveghindu-le în acest timp să nu se ardă.

În timpul în care legumele se coc puneți într-o tigaie largă și mai adâncă 4 linguri de ulei, ierburile provence, boiaua, sare și piper după gust. Adăugați și o cană plină cu apă și fierbeți acest amestec cu capac, timp de 5 minute. Adăugați apoi usturoiul strivit și pătrunjelul tocat fin și dați doar un clocot.

Adaugați legumele coapte în „sosul” de mai sus și fierbeți timp de 3 minute, amestecând ușor astfel încât legumele să se impregneze de sos. Gustați de sare și piper, și mai adăugați dacă e nevoie.

Poftă bună!

Sursa: e-retete.ro

Distribuie articolul: