Pe o piață a muncii competitivă, unde zeci, uneori chiar sute de persoane concurează pentru un singur post, prima diferențiere se face la trierea CV-urilor. Iată de ce un CV, care conține informațiile cele mai relevante și care scoate în evidență ceea ce îl interesează pe angajator, poate propulsa candidatul direct între favoriți.

Un CV prezintă istoricul unui candidat: experiență profesională, studii, experiențe personale relevante ș.a. Un studiu realizat între recrutori arată care secțiuni ale CV-ului prezintă cel mai mare interes pentru ei. Iar procentele arată astfel:

 • 43% – experiența în câmpul muncii;
 • 25% – abilitățile candidatului;
 • 15% – ușurința în citirea CV-ului;
 • 9% – corectitudinea semantică și gramaticală;
 • 6% – studiile,
 • 2% – datele de contact, capacitatea de utilizare a calculatorului, limbi străine vorbite etc.

Prin urmare, un CV de succes trebuie să țină cont de câteva reguli simple:

 1. Experiența trebuie descrisă cu verbe de acțiune (ex.: am muncit în echipă, am oferit servicii de consultanță, am rezolvat situații de criză). Chiar și în lipsa experienței profesionale, modul în care sunt descrise abilitățile personale ale candidatului și activitatea sa în domenii, precum activitățile de voluntariat, pot creiona un profil foarte clar și interesant pentru angajator.
 2. Rezultatele cele mai bune trebuie scoase în evidență. Chiar dacă notele de la școală nu sunt trecute în mod normal pe un CV, rezultatele excelente la un examen sau o medie generală mult peste medie trebuie neapărat menționate.
 3. CV-ul trebuie să fie scurt și la obiect. Trebuie să fie suficient de scurt, încât să nu plictisească (cel mult o pagină și jumătate), dar suficient de lung, cât să includă toate detaliile relevante (forma ideală este de o pagină).
 4. CV-ul trebuie să conțină date relevante pentru locul de muncă, pentru care optează candidatul. Astfel, informațiile despre abilități, experiențe personale sau profesionale care nu au legătură cu domeniul vizat sunt redundante și distrag atenția de la datele care sunt cu adevărat de interes.
 5. Chiar dacă scrierea corectă a unui CV pare mai puțin importantă, mai bine de jumătate dintre angajatori sunt înclinați să respingă CV-urile care conțin greșeli de ortografie, de punctuație sau de gramatică.

Ultimul lucru, dar poate cel mai importat, este plasarea CV-ului în locul potrivit. Pe site-ul http://piatamuncii.md/ sunt disponibile peste 3.000 de locuri de muncă, din peste 40 de domenii, o bază de date de CV-uri, precum și o bară de căutare optimizată cu filtre relevante pentru căutarea rapidă între locurile de muncă sau între CV-uri.

P

Distribuie articolul: