Numărul cazurilor de cancer a crescut, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. În ultimii ani, circa 20 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli. Verificările regulate sunt esențiale în lupta împotriva bolii. Unul din cele mai răspândite tipuri de cancer, din ultima perioadă, este cel mamar.

Cu ajutorul noilor tehnologii în domeniul medical, această boală poate fi descoperită la timp și poate fi tratată. Medicii recomandă ca femeile să aibă grijă și să consulte un specialist în domeniu – regulat. Potrivit acestora, uneori și câteva săptămâni sunt decisive.

Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le cunoști despre cancerul mamar:

1. Cunoaște istoria familiei

Evaluarea personalizată a riscurilor cancerului mamar începe prin stabilirea unei întâlniri cu medicul de familie pentru a analiza istoricul familiei. Doctorul Linda Larsen, directorul cercetării imaginilor și radiologiei femeilor la „USC Keck School of Medicine”, sfătuiește femeile să fac o analiză clară a istoricului sănătății ambilor părinți – până la trei generații. „Dacă mama dvs. a avut premenopauză de cancer, ar trebui să începeți să faceți screening cu 10 ani înainte de vârsta când ea a descoperit cancerul”, spune Larsen.

În plus, doctorul Deanna J. Attai, fostul președinte al Societății Americane de Chirurgi, îndeamnă femeile să includă toate rudele care avut cancer, indiferent de tipul acestuia. „O familie cu mai multe rude cu cancer de colon, pancreatic, prostatic, ovarian si alte forme poate purta, de asemenea, o mutație genetică”, spune ea. Contextul etnic, de asemenea, intră în joc. Larsen afirmă că femeile afro-americane cu cancer mamar prezintă un risc mai mare pentru un subtip triplu negativ legat de strămoșii din Africa de Vest, care nu răspund tratamentului tradițional, deși Attai constată că incidența globală a cancerului este „de fapt mai scăzută în comparație cu caucazieni”.

2. Adresați-vă medicului și analizați densitatea țesutului mamar

Mamografia este excelentă pentru detectarea cancerului mamar, în special la femeile mai în vârstă. Femeile mai tinere pot avea sânii mai denși (mai mult țesut glandular decât grăsimea), ceea ce face mai dificilă detectarea cancerului. Acum, mamografia 3D (numită și tomosinteză) poate colecta mai multe imagini ale sânilor din diferite unghiuri și reduce adesea necesitatea unor teste suplimentare.

Ecografia, o opțiune fără radiații, poate determina dacă chisturile sunt solide sau umplut cu apă. Termografia (imagistică termică digitală în infraroșu) este, de asemenea, fără radiații, dar nu are sensibilitatea și specificitatea mamografiei, conform lui doctorului Attai. „Nu există un studiu perfect pentru imagistica mamară; uneori avem nevoie de o combinație de tehnici. Discutați cu medicul vostru despre cele mai bune opțiuni”, a precizat specialistul.

3. Faceți un test de sânge

Un test simplu de sânge sau salivă poate dezvălui o serie de mutații – de la BRCA 1 și 2 la alte variante genetice – care pot sau nu să fie dăunătoare. Înarmați cu aceste informații, femeile sunt capabile să ia decizii proactive cu privire la sănătatea lor. Cei care poartă gene legate de cancer ar trebui să discute cu medicii pentru a stabili teste personalizate de screening adaptate la variantele lor genetice specifice.

Attai avertizează că sunt necesare explicații atente pentru rezultatele acestor teste complicate. Cercetătorii descoperă și testează aceste variante de ADN dincolo de BRCA 1 și 2, dar numai timpul și testele ulterioare vor spune dacă sunt dăunătoare sau normale.

4. Obțineți informații despre mamografii

Larsen admite că au existat o mulțime de confuzii despre mamografie în ultimii doi ani. „O femeie fără antecedente familiale de cancer la sân ar trebui să înceapă o discuție de screening cu medicul ei la 40 de ani, mamografii anuale de la 45 la 54 și mamografii la fiecare doi ani după 55 de ani. Femeile sunt diferite”, spune Larsen.

Totuși, indiferent de modalitate, fiecare femeie ar trebui să ia o decizie în cunoștință de cauză cu privire la momentul când începe screening-ul. „Nimeni nu-ți cunoaște corpul mai bine decât tine”, spune Attai.

5. Luați măsuri preventive

„Toți avem capacitatea potențială de a reduce riscul prin schimbarea comportamentelor noastre”, spune Attai, care pledează pentru o învățare a autoexaminării.

Atât ea, cât și Larsen sunt de acord că 20-40 de minute de exerciții, trei zile pe săptămână, pot reduce riscul de cancer. Limitarea alcoolului la un pahar de vin pe zi („dar nu șapte într-o singură noapte”, adaugă Larsen), de asemenea, ajută.

SURSA: Agora.md

Distribuie articolul: