Bătrînica mea încă mai păstrează o iubire pentru cineva, iar lipsa ei este atît de evidentă încit ea s-a rătăcit printre acei ani şi mi-a povestit cu condeiul în faţă despre bărbaţii cu care nu a căzut la compromis. Cinci bărbaţi au marcat viaţa ei în care ea se confrunta cu singurătea jignită de o singură farfurie pe masă şi multe ceşti de cafea, fiindcă nu a vrut să piardă din libertatea din 1978 în schimbul prezenţei Lui în 2011. Acceptabil adevăr doar în cazul în care eşti disponibil sa gîndeşti raţional în tinereţe. Dar atunci ai gînduri doar pentru rochii, pantofi din străinătate şi un job pe masură. Atunci ai gînduri doar pentru a impresiona, dar nicidecum de a trăi sub impresia Lui. Nu a realizat ca frumuseţea pentru care ea deschide geamul în fiecare dimineată se ascundea în garderoba ei editată pentru cea mai suplă tinută.

Astăzi i-au ramas doar siluetele prăfuite de ani pe care ea le scutură în fiecare dimineaţă, deschizînd geamul. Cum credeţi că am aflat de dorinţa ei de a pierde cîteva amintiri la o cafea. Am deshis geamul ca să identific acele combinări de rafinamet din garderoba ei la distanţa de 10 metri. Am vazut cîteva ţinute care m-au impresionat. Sacoul ăla gaben cu croiala englezească cumpărat din Belgia care era obligat să fie purtat cu fusta albastră de pe umeraşul vecin. Hainele se purtau aşa cum erau aşezate pe portemanteau , spune bătrînica mea. Regretă doar că niciodată nu a purat eşarfa roşie cu sacoul ei galben. Se temea să fie vazuţi împeună. Cu toate că această combinaţie de culori fiind cea mai semnificativă pentru acele 5 relaţii seculare. Roşu si Galben. Dragoste şi Despărţire. Cuvinte cu majuscule pentru fiecare cuplu indiferent de relaţia pe care o duce. Fiecare cuplu este marcat de aceste cuvinte cu majuscule…

     „După prima Desparţire cu majusculă, am căutat alt barbat adevărat. Cu toate ne dorim alături barbaţi adevăraţi. Ei trebuie să existe fiindcă doar ei pot întrerupe alegerea greşită, atunci cînd trebuie sa decidem. Cel care menţine nivelul, este cel mai dorit. Eram atît de sigură că l-am găsit. Dar n-a fost sa fie. Al treilea bărbat din viaţa mea nu a ştiut niciodată să corecteze o neînţelegere. Iată de ce ne-am despărţit, motivul poate fi unul nu prea demn de admiraţie, dar cearta înmulţită la 10 devenea deja un conflict acoperit cu greşeli încasate din mers. Aici e şi greseala mea, eu nu am dorit să muncesc ca să-i explic ceea ce îmi doresc. Eram tînară şi frumoasă. Eu nu aveam chef de subtilitate şi m-am încăpăţinat. Ne-am desparţit fără să locuim vreodată împreună. Nici macar nu am ştiut cum era sa fie viaţa alături de el.

     A trebuit sa plec în Barcelona fiindcă m-a durut. Acolo l-am întîlnit pe cel care a fost nevoit să aleagă. Între dragostea proiectată de 3 ani cu o femeie posibil frumoasă şi între mine, o necunoscută ,cu o mulţime de zile de vineri libere şi neplanificate încă. Aveam atîtea zile pentru el încît am decis să mă întorc acasă. Nu mi -am dorit să las o femeie dezamăgită cu un weekend petrecut pe malul mării. Nu regret nici peste 30 de ani. Ştiu că e un bunel fericit care nu-şi mai aduce aminte de tinereţe ca şi mine. E fericit şi în 2011. Ultimul bărbat…nu vreau să vorbesc despre el fiindcă, fiindcă…îl mai aştept. Atît de mult a încurcat relaţia noastră cu altele încît l-am rugat să fugă la ele. Fiindcă nu mă descurcam cu serile cînd trebuia să-l aştept. Cu el am locuit împreună ceva timp. El obişnuia să stea în locul tau…la masă. Crezi că se mai întoarce?”

Distribuie articolul: