20 de ani a petrecut în laborator în speranţa că va identifica moleculele cu proprietăţi anticanceroase. Acum le-a descoperit. Au un efect de câteva sute de ori mai puternic decât orice medicament existent şi, deocamdată, este singurul om de ştiinţă din lume căruia i-a reuşit această performanţă. Aurelian Gulea este chimistul moldovean care s-ar putea să fi făcut descoperirea secolului.

El este cel care decide dacă molecula va rămâne în ţară şi astfel să fie dezvoltate medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer din ţara noastră. El ar putea însă să-şi vândă invenţia şi să devină cel mai bogat chimist premiat cu aur din ţara noastră. Chimistul activează în cadrul Universității de Stat din Moldova și declară că descoperirea sa ar putea contribui la crearea unui medicament mult mai efectiv în tratamentul cancerului.

„A apărut acest interes atunci când am făcut un stagiu în Canada la Universitatea Laval din Quebec. De atunci, am testat peste 600 de substanţe şi iată am descoperit nişte inhibitori de proliferare a celulelor de cancer”, explică Aurelian Golea. „Scopul nostru este de a sintetiza molecule noi care nu există în natură, construirea lor cu un anumit design, compoziţie, capabile să penetreze celula şi după aceea să interacţioneze cu acidul ribonucleic. Nu toate sunt capabile să facă acest lucru. Este destul să schimbi poziţia unui atom de azot astfel ca activitatea substanţei să se reducă la zero”.

După ani întregi de muncă în laborator a construit moleculele în care omul de ştiinţă şi-a clădit multe speranţe. Acestea au fost testate pe celule canceroase – de cancer mamar, de ficat şi de prostată. Testele au fost efectuate peste hotare, deoarece în Moldova nu există laboratoare dotate pentru acest lucru. „Acum suntem în etapa de teste preclinice. Rezultatele au fost încurajatoare, a fost demonstrată o selectivitate. S-au făcut analize pe ficat, muşchi, sânge sănătos. Am verificat dacă nu provoacă mutaţii genetice”, mai spune chimistul.

Aurelian Gulea

Aceste molecule au capacităţi mult mai concentrate de luptă cu cancerul, explică savantul. Totuşi, ca molecula să ajungă în farmacii sub formă de medicament, mai este nevoie de timp, de multe cercetări şi de mulţi bani. Acum, acestea sunt în etapa testelor preclinice, care se fac pe şobolani, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Cea mai complicată etapă este partea testării viitorului medicament pe oameni. Asta este şi partea cea mai costisitoare.

„Sunt cheltuieli foarte mari. Este nevoie de o echipă. Am câştigat un proiect în programele de stat acordate de Academia de Ştiinţe în valoare de 400 de mii de lei. Banii sunt pentru doi ani. Până acum au mai fost cheltuite resurse şi din programe de stat şi din proiecte internaţionale de cercetări cu Canada, Franţa, România. Dacă aş avea un partener care să investească în acest scop, lucrurile s-ar mişca mult mai repede”, spune inventatorul care, de altfel, este destul de optimist. În trei, maxim cinci ani medicamentul care va conţine substanţa lui ar putea apărea pe piaţă.

În cazul în care testele clinice vor trece cu brio, Aurealian Gulea are mai multe opţiuni – să breveteze invenţia sau să o vândă unui gigant farmaceutic. „Deocamdată nu m-am gândit la acest lucru, dar aş vrea ca medicameantul să rămână în ţară. Aş putea breveta substanţa şi oferi dreptul de utilizare sau să o vând unei companii farmaceutice. N-am avut convorbiri până acum cu niciun potenţial cumpărător, le socot timpurii”, precizează el.

Aurelian Gulea este specialist în domeniul chimiei anorgane şi fizicii. Este profesor universitar, şef al catedrei de chimie anorganică şi fizică a USM. Gulea a fost distins cu peste 100 de medalii de aur, argint şi bronz ale Saloanelor mondiale şi internaţionale de inventică. De asemenea, acesta este deţinǎtorul Medaliei de Aur a Comunităţii Europene pentru promovarea inventatorilor.

Sursa: E-sanatate.md

Distribuie articolul: