Suntem încă în perioada de post și multe persoane se gândesc ce să gătească ca să fie foarte comod de luat a doua zi și la serviciu. Chiftele de post! Mari, ca sa le punem într-un burger vegan. Chifteaua de linte și conopidă e așa de fragedă și gustoasă, încât nu simți lipsa cărnii, oricât de mare și convins carnivor ai fi. Din aceeași compoziție, se pot modela chiftele mai mici care să fie servite simplu, cu sosul preferat. Mai doriți și alte argumente ca să vă apucați să le pregătiți? 

Ingrediente:

150 de grame de linte roșie

300 de grame de conopidă

1 ceapă roșie mică

1 cățel de usturoi

1/2 de linguriță de chimion măcinat

2 linguri de ulei de măsline

1 lingură cu vârf de făină de quinoa, năut sau mazăre (eu am folosit făină de quinoa care se găsește la magazinele naturiste, se poate folosi și făină albă de grâu, dacă nu aveți altceva)

sare și piper

pentru asamblat: 6 chifle, sosuri după plac, salată verde, roșii, ceapă etc.

 Burger

Preparare:

1. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.

2. Conopida se dă prin răzătoarea cu găuri mari și se împrăștie pe o hârtie de copt într-un strat cât mai uniform. Se dă la cuptorul deja încins și se coace timp de 5-6 minute, până apar din loc în loc (mai ales pe margini) urme de rumenire.

 Lintea

3. Lintea se spală sub jet de apă într-o strecurătoare, apoi se pune la fiert în 500 de ml. de apă, împreună cu cățelul de usturoi tocat și un praf de sare. După ce clocotește, se micșorează focul la minimum și se continuă fierberea cam 15 minute), până când lichidul este absorbit iar lintea începe să se sfărâme.

 lintea

4. Se adaugă peste linte ceapă rasă prin răzătoare, fulgii de conopidă, făină, chimionul măcinat, o lingură de ulei de măsline și sare și piper după gust (se mai pot adaugă și alte condimente, după preferințele fiecăruia). Se amestecă bine și, cu mâinile umede, se formează chiftele care se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi se stropesc cu o lingură de ulei de măsline.

 Chiftelele

5. Se coc chiftelele la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, eventual se pot întoarce cu o spatulă la jumătatea timpului de coacere (nu e obligatoriu, însă). Dacă se formează chiftele mai mici, desigur și timpul de coacere se va micșora cu ceva. După ce se scot din cuptor, sunt gata de servit, se potrivesc perfect cu o salată, un dip oarecare sau cu maioneză de avocado.

 Chiftelute

Dacă doriți să folosiți chiftelele pentru burgeri, alegeți niște chifle moi; topping-urile care se potrivesc sunt nenumărate: roșii, ardei copți, salate de crudități sau de legume (salată de sfeclă, de exemplu), rondele de ceapă, castraveciori murați și – vedeți voi ce alegeți dintre sugestiile enumerate, în funcție de ce va place și ce aveți prin cămară. Ca sosuri, am folosit maioneză de avocado și un delicios ketchup de casă.

 Burgerul

Poftă bună!

Sursa: Retetecalamama.ro 

Foto: retetecalamama.ro, veganricha.com

Distribuie articolul: