Cancerul este o boală vicleană, care a devenit tot mai răspândită într-o societate în care oamenii trăiesc mai mult, deşi tratamentele standard au rămas aceleaşi în ultimii 50 de ani. Cercetătorii au studiat formarea genetică şi profilul genelor a sute de mii de tumori şi tipuri de cancere, pentru a stabili dacă există ţinte care pot fi distruse înainte ca boala să-şi găsească loc în organism. Iar acum, s-ar părea că oamenii de ştiinţă au descoperit Sfântul Graal în războiul contra cancerului: un medicament minune care a distrus orice tip de tumoare canceroasă cu care a intrat în contact. Medicamentul funcţionează prin blocarea unei proteine numite CD47, care este un fel de semn „Nu atinge!” pentru sistemul imunitar al corpului, susţine „Science Magazine”, citată de „New York Post”.

Această proteină este produsă în celulele sanguine sănătoase, dar cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că celulele canceroase produc un număr exagerat de astfel de proteine, înşelând sistemul imunitar să nu distrugă celulele dăunătoare.

Având în vedere acest aspect, cercetătorii au realizat un anticorp care blochează proteina canceroasă CD47, astfel încât sistemul imunitar al organismului să o atace. Până acum, s-a folosit acest anticorp pe şoareci cărora le-au fost transplantate tumori umane luate din diverse organe ca sâni, ovare, colon, vezică urinară, creier, ficat şi prostată. În toate cazurile, anticorpul a forţat sistemul imunitar al şoarecilor să omoare celulele canceroase. Mai mult decât atât, la patru luni după încetarea tratamentului, cancerul nu revenise.

„Am demonstrat că până şi atunci când tumoarea punea stăpânire pe un organ, anticorpul poate, fie să vindece tumoarea, fie să-i încetinească creşterea şi să prevină metastaza”, declară biologul Irving Weismann de la Universitatea din Stanford, SUA.

Un efect secundar al acestui tratament a fost că celulele sănătoase au fost supuse, pe termen scurt, unui atac din partea sistemului imunitar, dar acest efect nu a însemnat nimic în comparaţie cu distrugerea provocată celulelor canceroase, spune „New York Post”.

„Mediul de dezvoltarea al unei tumori reale este un pic mai complicat decât mediul în care a fost transplantată o tumoare şi este posibil ca cea reală să aibă şi alte metode de înşelare a sistemului imunitar”, spune cercetătorul Tyler Jacks, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. El a menţionat că rămâne de văzut dacă acest tratament va funcţiona şi la oameni, scrie „Medical Daily”.

Grupul de cercetători de la Stanford a primit, de curând, o bursă în valoare de 20 de milioane de dolari pentru a putea trece în faza a doua a testării acestui anticorp: testarea pe oameni.

sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: