Există o mulțime de mituri care circulă în ceea ce privește concepția și contracepția. Iată cele mai fierbinți întrebări pe care femeile și le pun despre o eventuală sarcină, lămurite de ginecologi.

1. Pot sa rămân gravidă… la scurt timp dupa ce am născut? 

Răspuns: Categoric DA.

Multe mame dau crezare mitului că nu poți rămâne gravidă imediat ce ai născut. Indiferent dacă ai născut normal sau prin cezariană, poți rămâne gravidă dacă nu te protejezi. Ovulația se poate petrece și fără să ai ciclu menstrual. Alăptatul poate amâna ovulația, însă nu este o metodă de protecție suta la sută sigură.

2. Pot fi însărcinată  dacă mi-a întârziat ciclul, dar testul de sarcină este negativ?

Răspuns: Este posibil DA.

Poți fi însărcinată sau poate nu ai calculat bine următoarea dată a ciclului. Cele mai multe teste de sarcină sunt relevante la cel puțin o săptămână de la concepție. Dacă vrei să detectezi sarcina încă de la începuturile ei, un test de sânge este mai indicat.

3. Pot fi însărcinată dacă am avut o sângerare mai scurtă în timpul ciclului, decât de obicei?

Răspuns: Este posibil DA.

De multe ori femeile confundă sângerarea cauzată de implantarea embrionului cu un ciclu menstrual. Dacă vrei sa fii sigură, fă-ți testul de sarcină sau analiză a sângelui.

4. Pot sa rămân gravidă dacă… am facut sex când eram la ciclu?

Răspuns: DA.

Există un potențial risc să rămâi gravidă dacă faci sex neprotejat în timpul ciclului menstrual. Sperma poate supraviețui câteva zile în interiorul aparatului reproductiv, așa că dacă ai facut sex spre finalul ciclului menstrual sunt șanse să ramai gravidă.

5. Pot să rămân gravidă dacă… am facut sex cu o zi înainte de apariția ciclului?

Răspuns: Mai degrabă nu.

Sunt șanse foarte mici să rămâi gravidă dacă ai făcut sex neprotejat cu o zi înainte de apariția menstruației. Însă asta nu înseamnă că poți fi sigură 100%. Un test de sarcină sau un test la sânge este relevant, însă pentru asta trebuie să aștepți până la următorul ciclu.

6. Pot sa rămân gravidă dacă… am oprit anticoncepționalele?

Răspuns: Da, dar nu ar fi indicat.

Este foarte posibil să rămâi însărcinată după ce ai oprit pilulele contraceptive, însă este recomandat să aștepți să treacă două-trei cicluri menstruale, din cauza hormonilor conținuți de anticoncepționale.

7. Pot sa rămân gravidă dacă… am uitat sa iau pilula?

Răspuns: DA.

Dacă ai uitat sa iei una dintre pilulele contraceptive sau dacă nu le-ai luat la aceeași oră, șansele de a rămâne însărcinată cresc substanțial. Riscul depinde de momentul în care ai uitat să iei pilula, de momentul în care ai luat următoarea pilulă și de starea de sănătate. Atenție: voma, diareea și antibioticele pot interfera cu efectele pilulei contraceptive.

8. Pot fi gravidă dacă… am simptome de sarcină imediat după ce am făcut sex?

Răspuns: Cel mai probabil NU.

Primul simptom de sarcină este lipsa ciclului. Abia la câteva săptămâni (5-6) după aceea se instalează și simptomele de sarcină. La unele femei, chiar la câteva zile de la întârzierea ciclului, însă sunt cazuri rare. Ca să fii sigură, așteaptă până la următorul ciclu menstrual, iar dacă întârzie fă-ți testele de rigoare.

Dacă vrei să preîntâmpini o sarcină nedorită, ia-ți toate măsurile de precauție: prezervartiv, anticoncepționale, dispozitive intrauterine, spermicide. Cere sfatul ginecologului pentru a afla care este cea mai indicată modalitate contraceptivă în cazul tău.

Sursa: Sfatulparintilor.ro 

Vezi și Întrebări, pe care ți-ar fi rușine să i le adresezi medicului ginecolog 

Victoria Marcu

Distribuie articolul: