În unele stații de tren și metrouri ai dori să stai cu plăcere, nu ai avea nicio grabă, ba chiar ai vrea să se oprească timpul în loc și să privești la frumusețea ce te înconjoară. Unele din ele sunt formidabile, au arhitecuri și designe de interior superbe. Vezi care sunt acestea.

1. Tunelul Bund Sightseeing din Shanghai, China.

În tunelui Bund Sightseeing din Shanghai (China), turiștii sunt purtați zilnic într-o călătorie psihedelică pe o distanță de 600 m.

2. Stația Central Park din Kaohsiung, Taiwan.

 

Stația nu este o continuare a parcului, dar are zone verzi, decorate cu flori. Această splendoare a fost proiectată de arhitectul britanic Richard Rogers.

3. Stația City Hall din New York, SUA.

 

A fost închisă în 1945 și nu poate fi vizitată, în general, de curioși. Totuși, unii au reușit să o fotografieze în toata splendoarea sa.

4. Stația de metrou Dubai, Emiratele Arabe Unite.

 

De la distanță, stația de metrou din Dubai seamănă cu un aeroport futurist. Ca parte a dezvoltării noului sistem de transport subteran al Dubaiului, deschis în 2009, stația a apăsat pedala accelerației arhitecturii exclusiviste.

5. Stația Formosa Boulevard din Kaohsiung, Taiwan.

 

Una din cele mai aglomerate stații de metrou din oraș, Formosa Boulevard este cunoscută pentru monumentul de artă „The Dome of Light”. Acesta a fost realizat de artistul Narcissus Quagliata din bucăți individuale de geam și reprezintă o încântare pentru ochiul și sufletul uman.

6. Stația Muzeu din Toronto, Canada.

 

Este situată sub Royal Ontario Museum și include coloane modelate după obiectele expuse în muzeul cu pricina. Dincolo de statuetele misterioase, pereții sunt „tapetați” cu hieroglife.

7. Stația O’Hare din Chicago, Illinois.

 

Pereții roșii și picturile impresionante alcătuiesc un decor tocmai bun pentru americanii care fac naveta cu metroul; stația reprezintă un hub către cel mai mare aeroport internațional din Chicago. 

8. Stația T-Centralen din Stockholm, Suedia.

 

Stația subterană „tunnelbana” are o arhitectură ieșită din comun, fiind asemuită cu vechile peșteri, pe pereții cărora au ramas scrijelite desenele strămoșilor noștri. Secțiunea „albastră” a fost înființată în anii ’70.

9. Stația metrou de la Universitatea din Naples și metroul Toledo, Italia.

Noua arhitectura a stației Toledo reflectă nuanțe armonioase de albastru și mozaicuri extraordinare. De fapt, ai impresia că începi să zbori spre un cer nemărginit și nicidecum că cobori în subteran, la metrou.

10. Stația U-Bahn din Munich, Germania.

 

Sistemul metroului din Munchen, inaugurat în 1972 este cunoscut pentru stațiile vaste și colorate. Multe din stații au fost decorate minimalist, dar asta nu înseamna că designerii au ignorat spectacolul culorilor, ba din contra le-au adăugat pe toate în colaje extraordinare.

Sursa: complex.com

Sursa foto: colaje PentruEa

Distribuie articolul: