Pe 19 octombrie se încheie campania Football People. Mai bine de 2 săptămâni, peste 100 mii de oameni din toată lumea au promovat un mesaj firesc – fotbalul nu a fost inventat doar pentru bărbați sau pentru sportivii de performanță. Acest sport poate fi practicat de oricine, indiferent de sex, statut, etnie, culoarea pielii și forța mușchilor. Echipa noastră a susținut campania și s-a cerut în ospeție la antrenamentul echipei de fotbal Real Succes, astăzi deținătoarea Cupei Moldovei la fotbal feminin.

02566.00_00_42_14.Still005

Vrem să cunoașteți câteva tinere și motivele pentru care s-au apucat de fotbal! Ana Ciobotaru, spre exemplu, a intrat în lumea fotbalului la vârsta de 14 ani.  Arbitrează meciurile de fotbal feminin și masculin.

„La noi în Moldova nu sunt chiar așa de multe echipe de fete ca să poți să arbitrezi doar fete, sunt mai mulți băieți, e mai multă experiență, e mai interesant meciul”, povestește Ana.

Maria sau Maricica, așa cum îi spun coechiperii, este din satul Mingir, raionul Hâncești. Primele reguli ale fotbalului le-a deprins pe toloaca din sat. Astăzi e un atacant apreciat și destoinic. Marcheaaazăăă fără să se obosească prea tare, ca din mitralieră.

„În sat am jucat, cu băieții, acolo mai întâi am avut echipă de fetele, apoi ele nu veneau la antrenamente, tata m-a adus aici, a spus tu ai să poți, ai să poți. Mi-au zis să fiu atacant aici, la început mi-era frică să bat, apoi am început să bat și când băteam goluri simțeam așa emoții, echipa se bucură, îmi place.”

02566.00_01_43_03.Still006 (1)Dana Chicu a gustat din fotbalul cu iz suedez.A jucat la Campionatul Suediei de fotbal feminin. Le strunește pe aceste fete, în cel mai bun sens al cuvântului, antrenorul Victor Greapca. Are și el un vis, care e legat de sportive.  

„De oferit un pic mai multă atenție lor, am în vedere de organizat mai multe meciuri, mai bune condiții să fie, ar fi și succesul mai mare, avem fete nu rele în Moldova. La momentul dat, în componența echipei avem fete care au fost și la Campionatul Suediei, s-au prezentat foarte bine, avem 4 fete care participă la campionul României.”

Ținem pumnii pentru sportivele noastre, le dorim inspirație, rezistență și perseverență.

#FootballPeople

Vezi și: Antrenoarea de fotbal Elena Subbotina: „Fotbalul a devenit parte din viața mea. Soțul este fotbalist și băiețelul de 6 ani ne calcă pe urme”