Eşti în perioada adolescenţei sau ai trecut de multă vreme de această perioadă, dar acneea nu vrea să te părăsească? Tenul tău este în continuare la fel de afectat? Medicul specialist în dermatologie, venerologie şi cosmetologie, Jaclina Cazacu, ne spune cum să facem faţă acneei şi cum să o tratăm? Mulţi dintre noi consideră că acneea este “boala adolescenţilor”, de fapt, acneea este specifică pentru toate vârstele, atât la femei, cât și la bărbaţi. La fel, mulți cred că acneea este o boală infecţioasă, ceea ce nu este corect. Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu, deci nu este o boală infecţioasă şi nu este provocată de stafilococ! Cel mai des acneea apare la nivelul feţei, deoarece secreţia sebacee este de 25 de ori mai mare decât în alte zone cum ar fi pieptul, spatele sau scalpul. Pentru a ţine sub control această problemă trebuie mai întâi să cunoaştem ce reprezintă acneea şi care sunt cauzele ca să alegem tratamentul potrivit.

Cauzele acneei:

Genetic. Dacă mama sau tatăl au suferit de acnee în perioada adolescenţei, atunci şansele, ca să ai și tu acne, sunt ridicate.

Hormonii. În timpul adolescenţei, hormonii, mai ales cei așa-numiţi androgeni, devin activi şi stimulează glandele sebacee din pielea ta, astfel, crește și producerea de sebuum. În schimb, hormonul închide porii şi cauzează apariţia coşurilor, şi a punctelor negre. Schimbările hormonale, care au loc în timpul menstruației sau când nu mai urmezi anticoncepţionale pot fi o altă cauză a erupţiei acneei. În unele cazuri, anumite anticoncepţionale sunt recomandate în tratamentul împotriva acneei.

Stresul. Deşi stresul nu cauzează direct apariţia coşurilor şi punctelor negre, acesta poate agrava condiţiile în care se află epiderma.

Dieta. Dermatologii nu ştiu sigur ce anume, din ceea ce mânânci, poate determina acneea sau joacă un rol critic asupra acesteia. Anumiţi experţi însă cred că alergia la anumite alimente duce la apariţia coşurilor.
Spălatul feţei prea des. Acest lucru poate dăuna pielii, creând un mediu propice acneei.
Produsele de îngrijire a pielii şi cremele grase. Orice produs, care închide porii şi îngreunează ieşirea sebumului la suprafaţă, determină apariţia acneei.

Medicamentele. Acneea poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, așa ca: somniferele, medicamentele pentru slăbit şi steroizii.

Transpiraţia şi hainele strâmte. Sunt două dintre cele mai comune cauze, iată de ce multe femei active din punct de vedere fizic suferă de acnee la nivelul corpului. Cele mai comune haine “atletice”, fabricate din materiale precum spandexul, nu lasă pielea să respire. În rezultat, transpiraţia la nivelul pielii se combină cu grăsimea de la suprafaţă, închide porii şi cauzează apariția coşurilor.


Formele clinice ale acneei:

Acneea apare sub diferite forme, de aceea, trebuie să fim atenţi când începem un tratament, pentru că fiecare tip de piele are nevoie de o îngrijire medicală aparte. Formele acneei sunt:

Acnee comedoniană – la nivelul orificiilor binecunoscuţilor “pori deschişi” se observă uneori dopuri keratozice sau comedoane. Punctele negre sau comedoanele constau în formarea unor dopuri de culoare neagră ce ocupă deschizătura glandelor sebacee.

Acnee papuloasă – se caracterizază prin papule foliculare, mici, proeminențe roşii, dureroase la nivelul foliculului pilosebaceu.

Acneea papulo pustuloasă – sunt pustule foliculare superficiale ce provin din evoluţia unor papule inflamatorii luând aspectul clinic de papulo pustule, ce prezintă în vârf o colecţie purulentă, care se elimină dupa trei, patru zile.
Acnee chistică – chisturile subcutanate sunt cavităţi rotunde sau ovalare, acoperite de tegument aparent normal, cu un conţinut lichidian.

Acneea cheloidiana – cicatricile de formă şi mărimi diferite, de cele mai multe ori inestetice, apar frecvent după formele pustuloase sau chistice. Uneori aceste cicatrici iau o formă hipertrofică, cu localizare la nivelul toracelui sau a cefei.

Cum tratăm acneea?

Tratamentul pentru acnee poate fi local, prin aplicarea unor creme direct pe pielea afectată, sau general, prin medicamente.

Tratamentele generale au mare importanţă în stăpânirea semnelor de acnee moderată, prelungită şi în formele de acnee severă. De obicei, este vorba despre administrarea antibioticelor şi de terapia hormonală.

Tratamentele locale trebuie să ţină cont de toleranţa fiecărei persoane, de beneficii şi de riscuri. Cele mai frecvent utilizate tratamente au rol de îndepărtare a dopurilor de sebum din pori şi sunt pe bază de acid salicilic, acid azelaic, acid retinoic şi sulf. Pe lângă calitaţile de topire a comedoanelor acestea au şi rolul de a usca rapid suprafaţa. Însă, mulţi dintre aceşti agenţi care dizolvă acumulările de cheratină sunt iritanţi şi întreţin înroşirea şi cojirea pielii.

Alegerea corectă şi adecvată a tratamentului acneei se face de către medicul dermatolog!

Tratamente naturiste în combaterea acneei:

Tratamentele naturiste se pot face cu plante. Pe cale internă se iau plante cu gust amar: păpădie, anghinare, trei-fraţi-ptaţi, brusture (rădăcina), cicoare, coada-şoricelului, turiţă mare, ţintaură, pelin sau urzică.
Totodată eliminaţi din alimentaţie prăjelile, aditivii alimentari (coloranţii), conservanţii, îndulcitorii, aromele sintetice etc. Această purificare va acţiona asupra cauzei acneei, va regla sistemul endocrin, va elimina problemele gastrointestinale, va diminua sau chiar trata unele forme de constipaţie şi va permite o bună funcţionare a organelor interne. De asemenea, evitaţi dulciurile, cafeaua, alcoolul, sarea, tutunul, grăsimile şi băuturile acidulate.

Mituri şi realităţi despre acnee:

Acneea se vindecă de sine stătător. – Nu este adevarat, acneea în forme uşoare poate trece de la sine, însă în forme grave cum ar fi acneea vulgară sau acnea pustule – papuloasă, nu se tratează fără ajutorul medical.

Soarele te poate ajuta să scapi de acnee. – Soarele nu este un remediu pentru acnee. În plus, vei irita şi mai mult pielea şi o vei inflama datorită arsurilor. Propionibacterium acnes, agentul cauzal al acneei, nu este distrus când este expus la soare, cu atât mai mult cu cât el se găseşte în interiorul foliculului pilos şi nu stă la exterior, pe piele. S-ar putea ca în primele zile de bronz, totuşi, să se observe o ameliorare, dar aceasta nu va fi de lungă durată.

Dacă storc coşurile şi le tratez cu parfum, sau alcool, scăp de ele. – Nu este indicat să storci coşurile. Poate fi chiar foarte periculos. De ce? Un coş stors este o poartă deschisă pentru alte bacterii în foliculul pilos. Dacă acestea reuşesc să populeze foliculul lezat, atunci s-ar putea ca acest lucru să ducă la formarea unui furuncul. Furunculele care sunt situate mai sus de colţul gurii sunt deosebit de periculoase – sângele din regiunile de sus ale feţei este colectat şi drenat prin venele sinusurilor craniene. Dacă se va forma un tromb în furuncul, sau va apărea o acutizare a furunculului, s-ar putea ca trombul sau bacteriile să nimerească uşor în vasele ce au contact direct cu encefalul. Urmările pot fi tragice. Medicii avertizează asupra faptului că deja au fost înregistrate cazuri de deces din acest motiv, care pare destul de banal.

Dacă suferi de acnee, trebuie să foloseşti săpunuri ce usucă pielea. – Nu este adevărat. Săpunurile care usucă pielea nu îţi vor face deloc bine, ci doar vor face pielea mai sensibilă la iritaţii şi se pot produce microleziuni, inflamaţii şi roşeaţă. Evită săpunurile exfoliante, nu folosi săpunuri cu scrub sau cu pH mărit. Săpunul tău trebuie să fie unul neutru. Poţi să cumperi din farmacii săpunuri pentru copii, care nu acţionează asupra pielii, sau dacă eşti alergic, alege un săpun fară miros şi coloranţi.

Aşadar, dacă vrei să ai o piele sănătoasă și fără acnee, ţine cont de sfaturile medicului şi tratează acneea corect şi la timp.

Tu cum scapi de acnee?

Distribuie articolul: