Ceai verde, ceai negru, ceai roşu… ceai alb. Ceaiul alb are o istorie veche. De misterul, raritatea şi beneficiiile acestuia s-au bucurat doar cei bogaţi. Multe secole la rând, acesta a fost una din băuturile de lux consumate doar de clasele superioare ale societăţii chineze. Se spune că, în trecut, împăraţii Chinei era unii din puţinii care consumau această băutură. Astăzi, ceaiul alb este cunoscut pentru aroma şi gustul său moale, şi desigur, pentru că e bogat în antioxidanţi, atât de necesari organismului uman. Pentru că este cel mai puţin prelucrat, ceaiul alb aduce mult mai multe beneficii decât celelalte tipuri de ceai. El este făcut din muguri noi, foarte tineri şi din frunze de ceai uşor uscate, astfel păstrând conţinutul maxim de antioxidanţi.

Tipurile ceaiului alb
Sunt multe tipuri de ceai alb, în funcţie de regiunea de origine sau de componentele adiţionale, cum ar fi fructele. Câteva din tipurile cele mai populare sunt:

Silver Needle – aroma dulce şi uşoară l-a făcut cel mai căutat din soiurile de ceai alb. Acesta poate fi recoltat doar întro perioadă scurtă a primăverii, înainte ca bobocii să se transforme în frunze. Mugurii trebuie aleşi manual.
Long Life Eyebrow – acesta are un aspect mai inchis şi aromă mai bogată decât celelalte soiuri.
Tribute Eyebrow – procesarea diferită şi culoarea sa inchisă îl deosebesc de celelalte ceaiuri.
White Peony – se recoltează doar atunci când există doar un mugure şi două frunze, iar mugurele este acoperit cu fire de păr alb. Are un gust mai puternic decât Silver Needle.
Snowbud – se recoltează la începutul primăverii, când sunt doar muguri şi frunze, are o aromă uşoară şi o culoare deschisă caracterisitică ceaiului alb.

Beneficiile consumului de ceai alb
În timp ce aroma şi gustul ceaiului sunt deja un motiv să-l savuraţi în fiecare zi, există mult mai multe beneficii care ne inspiră să consumăm această băutură zilnic:

  • Scade tensiunea arterială
  • Ne ajută să avem oase şi piele mai sănătoase
  • Reduce stresul
  • Micşorează colesterolul
  • Ajută la prevenţia cancerului
  • Protejează inima
  • Are efect antibacterian

Cum se prepară corect
Din cauza delicateţii ceaiului, este important să ştim cum trebuie de-l păstrat şi utilizat pentru a vă asigura că obţineţi gustul potrivit şi păstraţi nivelul antioxidanţilor ridicat.

Câteva din sfaturile importante sunt:

  • Păstraţi ceaiul întrun loc racoros, întunecat şi uscat
  • Lăsaţi apa penrtu ceai să se racoreasca dupa fierbere înainte de a face ceaiul
  • Pisaţi puţin ceaiul pentru a obţine cea mai buna aromă

Distribuie articolul: