E primăvară şi e un timp perfect de explorat Moldova. Azi am ales să vă povestesc despre locuri mai aproape de casă, despre Mănăstirea Ţipova, una dintre cele mai frumoase din ţară. Este situată deasupra Nistrului şi cuprinde trei complexe mănăstireşti săpate în stâncă.

Drumul Chişinău-Rezina este bun, recent reparat, doar o mică porţiune de drum mai este în reparaţie, în rest am mers uşor şi repede. Am făcut cam 77 km din Chişinău până la indicatorul care te direcţionează spre Satul Ţipova. De la acest indicator mai sunt încă alţi 16 km. până la Mănăstire.

Tîpovatipova

Mănăstirea de sus are biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului, câteva chilii şi un magazin bisericesc. Magazinul nu avea nicio cărţulie despre Complexul Monahal Ţipova, doar câteva icoane şi lumânări. Ceea ce am văzut sus, sincer, nu prea m-a impresionat cu nimic, foarte sec şi nimic amenajat pentru turişti. De pe teritoriul mănăstirii de sus este indicator spre mănăstirea rupestră. De pe marginea stâncilor se deschidea o privelişte foarte frumoasă spre Nistru, dar şi spre stancile din partea stângă.

Manastire rupestra

Noi însă am luat-o spre dreapta şi am coborât scările spre Mănăstirea Rupestră Horodişte. Am coborât mult, trepte după trepte, destul de periculos, fără o balustradă, apoi am mers pe o cărăruşă săpată în stâncă şi într-un final am ajuns la Mănăstirea Rupestră. Locurile sunt foarte frumoase, cu zeci de caverne din diverse perioade. Cea mai veche datează din sec. XII.

Manastiremanastire rupestra

Biserica Mănăstirii din Stâncă este cu Hramul Sfântul Nicolae şi datează de prin 1700. În anul 1949 a fost închisă, iar amenajarea, care o vedem acum, este din anul 1990. Obiectele, icoanele din biserică care sunt mai vechi au fost recuperate de la oamenii din sat.
În biserică este o cruce şi trei icoane care au peste 300 de ani vechime. O icoană, care o înfăţişează pe Maica Domnului este considerată ca fiind făcătoare de minuni. Dar cel mai interesant lucru, care l-am auzit acolo, este că Mănăstirea Horodişte din Complexul Ţipova, este cea mai mare mănăstirea din Europa în rândul Mănăstirilor Rupestre, ca volum săpat în stâncă şi a doua din lume după Mănăstirea din Cappadocia, Turcia. Este un avantaj foarte mare, o diferenţiere care poate fi intens promovat ca obiectiv turistic.

manastire

De altfel, pe perete erau câteva scheme, care arătau planurile de renovare al acestor locuri. Inclusiv am văzut pe scheme şi un teleferic. Ar fi absolut fantastic, dacă toate se vor realiza.
Sunt multe, de văzut acolo, multe chelii în stâncă, la o distanţă destul de mare una de alta, este deosebită şi flora de pe marginea stâncilor, am văzut diverse plante medicinale strânse de călugări. La mănăstire sunt doar 15 călugări, dar are o capacitate de 700 de călugări.

rupestratipova

Locurile sunt foarte frumoase, sunt ideale pentru alpinism, pentru trekking, pentru plimbări în aer liber, drumeţii, dar pentru un turism mai profesionist, trebuie încă multe de amenajat: Indicatoare, trasee, parapete, grup sanitar, o cafenea, pliante informative, servicii locale de ghidaj…

Tipovamanastire rupestra

Şi spre final o atenţionare! Multe şcoli organizează excursii la Ţipova, locul încă nu este amenajat pentru turişti minori, chiar vă atenţionez, să nu vă lăsaţi copii să meargă, mergeţi doar cu familiile, să-i puteţi supraveghea îndeaproape.

Viorica Tarlapan-Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: