Vladimir Voronin este una dintre cele mai marcante personalități din istoria Moldovei, pe lângă asta a reușit să-și formeze o familie frumoasă, cu valori și tradiții. Ascultă un interviu cu ex-președintele Republicii Moldova despre femei și tineret.

Unui bărbat ocupat îi este greu să acorde atenție familiei și persoanei iubite.

Am observat pe parcursul anilor la majoritatea femeilor, că nu le place ca noi să le facem niște înlesniri, indulgențe. Emanciparea asta a ajuns prea sus. Și foarte bine fac.

Când analizăm diferența dintre generații, o facem prin prisma experienței, dar nu prin prisma acelui procent de testosteron pe care îl au tinerii. Actualmente, îmi pare că testosteronul predomină în comportamentul multor tineri în diferite situații și asta, ulterior, duce la un eșec, care nu e posibil de reparat.

Astăzi tineretul este foarte informat, având acces nelimitat la internet. Noi nu eram așa de informați. Spațiul online influențează și, cu părere de rău, doar negativ. Mai mult decât atât, el în acest computer află și găsește informație care nu coincide cu vârsta lui actuală. În afară de asta, toate aceste libertăți duc la probleme foarte mari în rândul tineretului.

E normal ca femeia să aibă grijă de copii, să fie mamă, soție, bunică, pe asta se bazează tot ce se numește familie. Dacă femeia nu este cea care constrânge și unește, familia nu e împlinită. Pe de altă parte, este foarte important ca femeia să se manifeste și în societate.

Am observat că în prezent se dezvoltă femei care nu prea au capacități, nu prin ușa centrală intră în politică, spre exemplu, dar pe alte căi. Nu vreau să le menționez.

În politică nu văd deosebirea dintre un bărbat și o femeie. Eu văd deosebirea în capacități și posibilități, în caracter. Femeile pe tărâmul politic, în cazuri dificile, își păstrează fidelitatea și verticalitatea mai bine decât bărbații.

Femeile nu se vând așa de ușor cum o fac bărbații.

Atunci când în familie, în relațiile personale are loc trădarea, femeia e cea mai pedepsită. Ea trece prin inima ei aceste trădări. Deaceea ar fi bine să avem cât mai multe femei în politică.

În spatele oricărui bărbat stă o femeie puternică. Pe mine m-a influențat soția mea, mama mea, fiica acum.

Educația pe care i-am oferit-o fiicei și fiului diferă mult. Pentru educația băiatului am avut mecanisme mai dure, iar cu fiica am fost puțin mai lejer. Interesant e faptul că eu cu fiul am fost mai dur, cu fiica mai moale, iar soția mea invers.

Rolul mamei, cu anii crește mai mult în familie. Mai ales când mama devine bunică. Soția mea are mai mult grijă de copii, ca deja ei să fie mai atenți cu nepoții.

Sunt în cele mai perfecte relații cu nepoții mei.

Noi în familie avem o tradiție –  ne întâlnim o dată pe săptămână să luăm micul dejun împreună. Asta la noi se numește „roditeliskoe sobranie”.

Femeia este personalitate, femeia este om, în primul rând. Aceste trăsături sunt egale și trebuie să fie prezente atât la femei cât și la bărbați.

Vreau să le spun fameilor și bunicilor să aibă o grijă mai mare față de femei (fete) în primul rând. Cam devreme copii noștri devin maturi.