Este stilistul care a schimbat imaginea multor femei, înclusiv publice, atât din România cât și peste hotare. Ovidiu Buta spune că nu a decoperit încă ce vor femeile, însă le știe foarte bine acțiunile și încercă să le poată citi cât mai aproape ideile și dorințele. Despre cum să armonizezi o femeie, stilistic vorbind și de ce bărbaților le este mai ușor, ne-a povestit într-un interviu „Ce vor femeile” în studioul EA.md.

”Am mai fost demult pe la Chișinău, însă prima impresie este că e un oraș mult mai cosmopolit decât m-am așteptat, oamenii sunt foarte calmi, relativ bine îmbrăcați, locurile sunt frumoase, hotelurile arată destul de bine – e o surpiză chiar plăcută.

Chișinăuiencele sunt un pic mai cuminți, vestimentar vorbind. E un fel de vacanță mare, atunci când vii din Bucureștiul dezgolit. Vor recupera însă din acest lucru pentru că este o tendință oarecum universală. Cuminte, stilistic vorbind, înseamnă că lucrurile sunt bine alese, paleta cromatică e atent selectată. De cealaltă parte a baricadei este generația care vrea să șocheze, mai întâi vestimentar, iar apoi prin atitudine.

Stilistul Ovidiu Buta despre asortarea cuplurilor și mamele care obligă copiii să îmbrace ceva (Video)

Generația tânără rescrie legile modei, e un fel de avangard al timpului nostru, care nu a mai fost experimentat. E felul în care te conectezi și te raportezi la lume. Tânăra generație nu mai are lumea ei, tinerii de astăzi s-au năcut universali, iar asta se vede imediat în vestimentația lor.

buta-2

Am o predilecție pentru divele în stil italian, o văduvă siciliană, care poartă și toc stilettos și un voal. Am avut un personaj care m-a fascinat mereu, e o pictoriță dintr-un roman românesc… nu am mereu norocul să o găsesc însă.

Femeile au mai multă imaginație, știu foarte bine ce vor, au un plan de bătaie bine pus la punct. Bărbații sunt mai reticenți, exact ca în momentul când ajung pentru prima dată la stomatolog: le e frică de ce se va întâmpla, însă oricum aleg să meargă. Bărbații sunt clienți mult mai ascultători, ei nu stau să filozofeze, ei respectă. Femeile fac teste și sună o sută de prietene ca să se consulte.

Cea mai mare greșeală pe care o poate face un stilist este să racordeze un client la preferințele sale. Totul începe cu o discuție clară în care îți dai seama care este universul lui și la ce se raportează, care este setul lui de valori. Nu pot să intervin dacă cineva vrea să arate a prostituată – pot doar să o consiliez cum o poate face subtil. Sunt atâtea lucruri care îi fac pe oameni să vină la stilist…

Cel mai cunoscut stilist din România, către femeile din Chișinău: „Nu există oameni frumoși sau urâți, există doar oameni bine sau prost îmbrăcați”

Aduc imagini, exemple, ca să o fac pe o femeie să renunțe la ceva ce nu i se potrivește. Adun opinii de la oameni care contează pentru ea și părerea cărora contează. Nu oricând merge, dar în general e valabil. Dacă felul cum arată o femeie nu corespunde personalității și acțiunilor ei atunci ea sigur nu știe ce vrea exact de la ea. E o lipsă de racordare la realitate, așa că oricare schimbare trebuie să pornească din interior.

De cele mai multe ori, schimbările pe care și le dorește o femeie pot începe de la ea, de la felul cum arată. Oamenii vor reacționa imediat la o schimbare de stil, deci imediat ea se va simți mai bine. Complimentele sunt cele care ne vor ajuta să trecem prin viață.

buta-1

Mă bucur foarte mult că la Chișinău se întâmplă un eveniment de modă, ajuns deja la a X-a ediție. Mi s-a părut foarte cinstit și foarte bine racordat la cerința pieței. Majoritatea au același stil, sunt cumva similare, sunt lucruri care se repetă, ceea ce nu este neapărat ok. A lipsit puțină fantezie de acolo – o transpunere din realitate. Pragmatismul vinde, iată de unde și vine această tendință.

Tendințe nu mai există, așa cum se întâmpla anterior. Culoarea anului nu mai există și cred că este o tâmpenie – ea nu merge oricum pe toată lumea. Există curente vestimentare de la o zi la alta, micro-tendințe, care ne influențează instant vestimentația. Așa arată moda prezentului – așa că purtați ceea ce vă vine bine și vă place. O rochie care vi se potrivește poate să vă facă să vă simțiți bine, doar e cazul să o accesorizați ingenios.

Am descoperit că odată ce reușești să racordezi interiorul unei femei la exteriorul ei, viața lor a devenit fantastică. Asta vor femeile, dar oricum trebuie să mai caut, așa că nu plec din domeniu. Bărbații trebuie să știe lucruri exacte, concrete, e mai simplu la ei… cumva.”

Amintim că stylistul Ovidiu Buta, el și Fashion Director la GQ magazine a fost prezent la Chișinău pe 12 septembrie, în cadrul evenimentului de lansare al proiectului Stil Art. Timp de câteva ore, stilistul le-a povestit participantelor despre idealul de frumusețe și împreună au identificat ce formă a corpului au, iar ulterior ele au primit sfaturi ce părți a siluetei să le pună în valoare cu ajutorul unor mici secrete. Vezi aici un material amplu de la eveniment.

Mai multe imagini de la eveniment puteți vedea AICI