Este unul dintre politicienii cei mai rezervați la capitolul viață personală și are mereu grijă cum și cât își afișează din cadrul familiei în public. Deputatul Iurie Leancă, președinte PPEM, a acceptat să discutăm în cadrul proiectului „Ce vor femeile” despre poziția femeilor în societatea contemporană, atitudinea sa față valorile familiei și despre cum să facă tinerii care ar sunt pe cale să își întemeieze o familie. Cine menține „focul din vatră” în casa Leancă, aflați mai jos. 

„Emanciparea femeilor a început mult mai devreme în spațiul capitalist, raportat la spațiul nostru, care mai e încă unul suficient de patriarhal, unul suficient de dominat de anumite culturi, tradiții, deprinderi. Suntem și aici în proces în dezvoltare. Mă bucur că Republica Moldova nu e cu totul străină de această mișcare și cumva ne încadrăm și noi. Femeia, însă, e mult mai tenace, poate la ea acest salt e mai lent, dar din momentul în care îl realizează e mult mai sigur.

leanca 3Familia, după mine, este un lucru sacru, dacă doriți, și asta nu poate schimba nimeni, doar femeia poate avea această capacitate de a genera noi urmași mai departe. Deci asta înseamnă că femeia are și o responsabilitate absolut deosebită, nu doar pentru naștere dar și pentru crearea condițiilor ca un copil să fie educat, să aibă un viitor și așa mai departe. Deși bineânțeles și rolul tatălui este unul absolut deosebit, bărbatul trebuie să fie cel care are grijă de lăcaș, de menținerea focului, de supraviețuirea situației dificile în care se află țara noastră, femeia având puțin alte griji și responsabilități.

O relație durabilă presupune în primul rând capacitatea de a asculta, de a te auzi, de a face compromisuri, de a găsi un anumit mijloc așa încât echilibrul respectiv să se realizeze. E complicat. Într-o familie, eventual el sau ea, cumva e mai în față în spațiul public, în carieră. Reușita unuia dintre membrii familiei se datorează efectului comulativ al întregii familii, nu doar al eului foarte pronunțat al unuia din cuplu. Dacă înțelegi chestia asta, atunci cred că e mult mai simplu să ai această atmosferă pozitivă în familie. În familie, uneori cineva se poate simți lezat de faptul că doar celălalt e foarte activ, prezent și așa mai departe. Toate trebuiesc discutate.

Pentru mine contează foarte mult corectitudinea, indiferent de ce poți rata dacă nu ești corect în raport cu alți oameni: și în business, și în politică, și în activități sociale. Mereu poți cădea într-o plasă pe care eventual le-o întinzi altora. Sunt multe vicii pe care noi le avem, că suntem totuși ființe umane și putem crea aceste impedimente în dezvoltarea unei persoane.

Îmi place să vin acasă ca la odihnă, prefer în familie să fie și liniște și pace. Dar fiindcă membrii familiei mele: soția, și băieții și părinții, mai ales taică meu, sunt foarte implicați în acest proces, nu vor să fie pur și simplu observatori, nu vor să accepte că tot ce fac și ce spun eu neapărat este corect și adevăr în ultima instanță, și iată deseori trecem prin discuții mai aprinse și în sânul familiei.

leanca 1N-am o definiție pentru dragoste. Poate fi și confort, înțelegere, asumarea unor responsabilități în comun, fiindcă relația mea cu soția e deja de 30 de ani, așa că sunt mai multe elemente pentru ceea ce înseamnă dragoste. Chiar după o anumită ceartă simți necesitatea să vii să-ți prezinți scuzele de rigoare, fiindcă înțelegi că ai venit voluntar sau involuntar atunci când ai în comun ceva de neprețuit-copii, când știi că încă nu ai reușit să clădești ceva. Confortul la fel se potrivește pentru asta. Deci, nu știu dacă pot avea o definiție concisă.

Primul sfat și sugestie dat fiilor mei a fost să fie foarte și foarte răbdători. Să asculte, să nu insiste doar asupra punctului lor de vedere. Să fie deschiși spre acest compormis care e o mare artă, nu fiecare știe să o aplice, mai ales când e tânăr. Familiile care se despart precoce înseamnă că nu au știut să se asculte, nu au știut să încerce să găsească acel compromis de conviețuire. Totuși e o artă mare să știi un om, să fii împreună zeci de ani. După mine cea mai mare responsabilitate și cel mai mare test pentru o relație între el și ea este tocmai educația copiilor, care durează nu doar primii 18 ani, dar bănuiesc că până la moarte.

O tânără familie singur că vrea să aibă în primul rând perspectivă. Chiar nu apartament într-un an sau doi, dar cel puțin să știe că într-o perioadă de 4-5 ani să poată să aibă un apartament sau cel puțin să aibă resurse financiare, inclusiv împrumutate din sistemul bancar, așa cum e în Occident. Condițiile pe care le avem astăzi, din păcate, îi privează pe foarte multe cupluri tinere să aibă această perspectivă. Tii vor să știe că copii lor vor avea parte de medicină foarte bună, de educație bună și așa mai departe. Deocamdată, neavând nici un salariu decent, neavând șansa de a atrage aceste resurse financiare, foarte multe cupluri își pun scopul de a pleca din țară. E o problemă socială foarte mare.

Să faci abstracție de ceea ce se întâmplă înafara familiei, înafara casei tale – este imposibil. Am auzit printre tineri: „atât timp cât nu am condițiile materiale/financiare, nu mă însor, sau m-am însurat, dar nu fac copii”. Îndemnul meu e sigur ca să tindă spre crearea condițiilor financiare, astfel încât să fie independenți, dar să nu aștepte prea mult. Chiar și în condiții mai complicate, mai dificile, material vorbind, sunt convins că familia creată, una trainică, poate fi și un stimulent pentru a te realiza.

Vreau să le doresc femeilor multă fericire, sănătate, tărie de caracter, fiindcă societatea e creată din celule, cum se spunea înainte, iar temelia celulei e tocmai femeia! Vreau să le doresc optimism și energie pozitivă, în mod special acum când e primăvară afară. Savurez fiecare secundă, minut când văd cum renaște natura. Sper ca această energie pozitivă să o preluăm și noi în societate, în familie, și în baza acestui optimism să avem o încredere mai mare în forțele proprii și în capacitatea de a schimba lucrurile spre bine și atunci vom avea și o modalitate mai trainică și familii mai puternice și acest leant ne va propulsa înainte.”