Îmi arunc hainele jos și merg în fața oglinzii. De astă dată nu vreau să-mi ating, cu ochii, formele dezgolite ce se unduiesc ca valurile unei viori. Acum vreau să ating strunele interioare să văd dacă nu au ruginit. Să aud dacă sunetul lor încă nu a răgușit. Îmi privesc sufletul despuiat și mă gândesc oare câți ani am? Care e vârsta mea adevărată? Anii fug și asta ne îngrozește. Fiecare an ce ni se adaugă lasă un rid pe chip și în suflet, așa cum fiecare an lasă tatuat câte un inel pe tulpina copacilor.

Atunci când plâng și sufăr cred că sunt pe moarte. Am un secol, sunt veștejită și uscată, chiar dacă și chipul, și perna sunt îmbibate cu lacrimi. Sunt bătrână și neputincioasă. Pielea rece și cu solzi mici, venele groase și ieșite în afară, ochii opaci, fără lumină, au cute în jur, părul rar și gri nu mai e lung, nici zâmbet nu mai am.

Când sunt furioasă sau urăsc sunt la menopauză. Hormonii aleargă și se ciocnesc ca bilele pe o masă de biliard. Mi-e frig, mi-e cald, vreau ceva, apoi nu mai vreau, vreau să țip, apoi să tac. Sentimente antagonice, frustrări, zgomot în urechi, scrâșniri din dinți, dorință de răzbunare – cât de mărunți putem fi uneori!

Când urmăresc un scop sunt încăpățânată și tenace. Să nu îndrăznească cineva să-mi spună că nu pot! Eu pot orice! Iar dacă nu am reușit, să nu îndrăznească cineva să-mi spună: „ți-am zis eu!”. Eșecul nu mă sperie – mă îndârjește și mai mult. E vârsta cât totul e posibil, când totul e ușor – cred că atunci am vreo douăzeci și un pic.

Când iubesc sunt în nori. Nu mă mai prinzi – doar dacă și tu poți zbura. Atunci pot renunța la orice și oricine, dacă îmi stă în cale. Atunci cred că totul e poveste. Pot da orice și nu aștept o răsplată. Sunt veselă, cu gura până la urechi, sunt visătoare, sunt pur și simplu o adolescentă.

Când mă bucur de viață, mă minunez de orice. De un animăluț pufos care doarme dulce, de o floare care înflorește frumos și emană aromă îmbătătoare, chiar dacă știe că va fi ruptă. Mă bucur când văd oameni cu suflet cald, care știu că bunătatea e printre puținele „lucruri” care pot fi împărțite și nu scade. Îmi place să mă joc cu vântul, cu apa, cu soarele. Eu sunt un copil.

Ador oamenii care știu să fie copii și adolescenți tot timpul. Admir pe cei care sunt veșnic tineri și îmi pare rău de semenii care sunt cu sufletul senil, îmbătrâniți înainte de vreme.

Ce vârstă ai tu?

Distribuie articolul: