8,5 milioane de vizitatori, cam atâția ajung anual să viziteze cel mai mare muzeu din Franţa, Muzeul Louvre. Cum am ajuns eu la Louvre, ce trebuie să ții neapărat să vezi acolo și alte detalii interesante despre unul dintre cele mai vizitate biective turistice din Franța, aflați mai jos. 

“Înfiinţat în anul 1793, Louvre (Paris) este unul dintre primele muzee europene, după Ashmolean Muséum din Londra (1683), Gemaldegalerie din Dresda (1744) şi Muzeele Vaticane (1784). Clădirea care adăposteşte colecţiile muzeului Louvre a fost construită la sfârşitul secolului al XII-lea. Proiectul acestui grandios muzeu a luat naştere în timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea (1774-1792). Pictorul Hubert Robert a fost numit, în anul 1784, responsabil de amenajarea acestuia. Louvre s-a numit, pentru o scurtă perioadă de timp, Musée Napoléon (1803-1815) ”. Aceste informații le știam și eu din cărțile “Marile muzee ale Lumii’’ editat de Adevărul, restul detaliilor urma să le aflu pe loc.

 Louvre

Am fost în Paris de două ori şi de două ori am trecut pe la Louvre. Prima oară era şi prima duminică din lună, intrarea a fost gratuită, ce-i drept am stat câteva ore bune la coadă. A doua oară deja mi-am luat bilet direct de la casierie. Acum aş opta pentru varianta online de achiziționare al biletului. Pentru tarife şi rezervări vedeţi AICI.

Louvre

Cum ajungi?
Cu un abonament la metrou am circulat tot orașul, linia M1 are staţii în apropierea mai multor obiective turistice. Pentru Louvre coborâţi la staţia Louvre Rivoli sau Palais Royal. Pe de altă parte, recomand să mergeţi mai mult pe jos.Traversaţi parcul Jardin des Tuileries şi iată-vă în faţa istoriei.

Louvre

La Muzeu!
Intrarea se face pe la Piramidă, în sala Napoleon, deşi dacă veniţi cu metroul există o staţie chiar sub Piramidă şi la fel ajungeţi în sala Napoleon. Aici veţi găsi toată informaţia necesară în câteva limbi de circulaţie internaţională. Muzeul are trei aripi: Richelieu, Sully şi Denon.
Evident, că nu veți vedea toate cele 35 000 de obiecte expuse, va trebui sigur să vă faceți o listă cu câteva exponate mai importante. Ca să economisiți din timp şi să nu vă ia oboseala, vedeți mai jos patru opere de artă vânate de turişti.

1. Lucrarea lui Leonardo da Vinci, celebra “Mona Lisa” se află în aripa Denon, etajul unu. E o aglomeraţie mare aici, sunt zeci de turişti care se bulucesc în faţa picturii cu aparatele foto. Dar nicio problemă, sigur va fi un instantaneu frumos.

Mona Lisa

2. “Venus din Milo” se află la parterul aripii Sully. Sculptura a fost găsită în 1820 în Melos (acum Milo, Grecia), datează din anul 100 î.de H.

3. Mobilier de pe timpul lui Ludovic al XIV şi Napoleon al III-lea sunt în aripa Richelieu.

Louvre

4. Codul lui Hamurabi, la fel, îl veţi găsi în aripa Richelieu, sala trei.
Nu vii pentru o zi la Louvre doar pentru patru exponate, încercați să vedeți cât mai mult, ideal să aveți un tur ghidat sau să cumpărați de la intrare un ghid al Muzeului. Pe final, o recomandare, intrați pe site-ul oficial www.louvre.fr şi vă faceți ceva însemnări, alegeți ceva memorabil din fiecare colecţie (pictură, artă islamică, sculptură, antichitate (greacă, romană, etruscă, orientală), arta grafică și sigur veți fi mulțumiți de ziua petrecută în muzeu.

Louvre

Viorica Tarlapan-Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: