Regimul vegan capătă din ce în ce mai mulți adepți, iar părerile sunt și pro, și contra. Pentru a nu-ți epuiza nervii, dar și organismul, iată ce ar trebui să știi înainte să începi un regim vegan. 1. Se vor face glume pe seama ta
Chiar dacă sunt glume și chiar dacă sunt nevinovate, ele vor exista. Iar tu trebuie să fii pregătit pentru ele. La mesele în familia lărgită sau cu prietenii, sigur se va găsi cineva care să îți spună cât de gustoase sunt chifteluțele sau să te întrebe cum vrei friptură, în sânge sau mai rumenită. Râzi la glume, nu le lua în serios, și explică-le tuturor cât de important este pentru tine acest regim.

2. Să renunți la brânzeturi e greu, dar nu chiar atât de greu
Cu siguranță ți se va face dor de un aperitiv cu brânză, cu vin sau cu bere. Desigur vei duce dorul brânzei de pe pizza. Însă, te vei obișnui la fel de repede cu gustul nucilor și al alunelor, și chiar îți poți prepara pizza vegană. De asemenea, atunci când începi regimul vegan, elimină treptat câte un aliment, iar ca să-ți fie mai ușor, lasă brânzeturile la urmă.

3. Să ai un regim vegan este mai scump, dar nu cu mult
La un calcul matematic simplu, te gândești că un kilogram de fasole costă mai puțin decât un kilogram de carne, deci, vei economisi. În realitate, însă, este posibil să cheltui până la de două ori mai mult. Alimentele organice sunt mai scumpe și vei fi foarte selectiv când le cumperi. Desigur, aceste cheltuieli, se vor “amortiza”, întrucât vor scădea cheltuielile de sănătate de mai târziu.

4. Cele mai multe dintre mese vor avea un singur fel de mâncare
Gătitul vegan este mult mai simplu. În locul meselor bogate, în care aveai două-trei feluri de mâncare, vei pregăti acum un bol mare cu o salată-gigant sau paste, sau legume la grătar, sau smoothie-uri.

5. Vei avea un impact major asupra celorlalți
Desigur, nu toți oamenii din jurul tău vor sări în sus de bucurie că ai devenit adeptul regimului vegan și nu toți vor trece și ei la acest regim. Însă, îți vei da seama că vei avea un impact major asupra unora dintre ei care vor începe să fie mult mai atenți la ceea ce mănâncă.

6. Deși te străduiești să nu faci un caz din asta, va fi
După ce începi acest stil de viață, așteaptă-te ca mesele cu familia și/sau cu prietenii să se reducă drastic. Oricât de mult ai încerca să nu faci un caz din asta, va fi. Familia/prietenii nu te vor mai invita la masă pentru că le este greu să prepare ceva special pentru tine sau le este teamă că nu vor reuși. De asemenea, tu îi vei invita, la rândul tău, din ce în ce mai rar, la masă pentru că mâncarea vegană va fi mai puțin apetisantă pentru ceilalți.

7. Vei primi suport de la cine te aștepți mai puțin
Reversul medaliei în cazul meselor din ce în ce mai rare cu familia sau prietenii este că unii dintre ei vor considera, cu timpul, cât de interesant este ceea ce faci tu. Vei primi din partea lor din ce în ce mai multe întrebări legate de noul tău stil de viață.

8. Câteodată te vei simți singur, dar nu ești
Ți se poate părea foarte greu să fii vegan în cercul unor oameni pofticioși și mâncăcioși. Însă, deși te crezi singur, în realitate nu ești. Sunt mulți alți oameni în aceeași barcă. Grație tehnologiei moderne, poți fi „aproape” de alți oameni care au același stil de viață ca și tine și cu care poți schimba impresii, păreri, sfaturi.

9. Vei fi considerat „ciudat”
Modul tău de a fi se va schimba. Dincolo de faptul că vei mânca diferit, vei începe să te și comporți diferit. Ți se vor schimba preocupările, orientările și modul de a gândi. Iar pentru mulți aceste lucruri vor fi „ciudate”.

10. Vei avea alți prieteni
Rețelele de socializare sunt pline de grupuri de vegani care sunt foarte bucuroși să te aibă drept membru, organizează diverse întâlniri și sunt sociabili pentru a lega noi relații de amiciție. Caută peste tot și vei găsi oameni care să-ți împartă ideile și de la care să poți mereu obține un sfat, la nevoie.

Sursa: Sfatul Parintilor