Supraveghează-ți alunițele și observă-le evoluția, iar când vrei să scoți vreun nev pigmentar total inestetic, mergi la doctor. Iți spunem cum poți urmări evoluția nevilor pigmentari pentru a evita riscurile infecțiilor sau cum poți îndepărta în mod sigur o aluniță nedorită.

Lucrurile se schimbă sau, mai bine spus, evoluează. Dacă acum câțiva ani ne era frică să scoatem o aluniță, azi, lucrurile stau puțin altfel. Iată ce trebuie să știi despre alunițe, cum le poți îndepărta cu ajutorul laserului sau chirurgical și ce presupune această îndrăzneală.
Termenul de alunițe este folosit pentru mai toate petele de culoare maronie sau roșiatica, dar ele se disting astfel: leziuni benigne, adică cele care nu sunt periculoase, hemangioame (anomalie vasculară), lentiginoza solară, adică pistruii, mici excrescente de culoarea pielii sau maronii (papiloame) și alunițe sau, în termeni medicali, nevi pigmentari congenitali, prezente din naștere și care nu suferă modificări pe parcursul anilor.

În momentul când o aluniță capătă o structură mai aparte, crește mai repede, își modifică culoarea, forma sau conturul, când se rupe, sângerează sau te incomodează, mergi imediat la doctor. Doctorul este singurul în masură să facă analizele necesare pentru a observa corect în ce stadiu este nevul pigmentar în cauză.

Dermatologul îți va face un control clinic al intregului organism și va recurge la o examinare dermatoscopică (analiza computerizată) care permite analiza individuala a fiecărui nev. Astfel, alunițele sunt departajate în leziuni benigne, care nu prezintă risc de tumoră, și leziuni displazice, care au un potențial de transformare. Acele alunițe considerate a fi riscante, se pot îndepărta chirurgical sau cu laserul.

Îndepărtarea alunițelor

Estetic vorbind, alunițele nedorite (multe femei se simt incomod cu nevii pigmentari din zona feței sau a spatelui) pot fi îndepărtate doar după o evaluare care să indice tipul acestora. După procedură, nivelul de disconfort este minim și zona este tratată cu o cremă cicatrizantă, recomandată de doctor. Intervenția durează câteva minute, fără a lăsa cicatrici vizibile și fără să doară. De cele mai multe ori, alunițele se îndepărtează cu bisturiul, deci chirurgical.

Cei mai mulți dermatologi spun că această metodă este singura care elimină orice fel de risc. În timpul procedurii chirurgicale, alunița este scoasă sau decupată cu o margine de siguranță, sub anestezie locală. Zona este pansată, iar firele se scot la o săptămână.

Mai există varianta cauterizării, alunița fiind topită cu electrocauterul; în urma procedurii de cauterizare, poate rămâne o cicatrice mică care va dispărea în timp. Cea de-a treia variantă de excizie este laserul, aceasta fiind o metodă mai nouă de îndepărtare a nevilor la care se recurge doar când alunița în cauză este mică. Pentru că razele laserului nu pătrund suficient de adânc în piele, această metodă de excizie este folosită mai rar, doar în cazul alunițelor superficiale.

La ce riscuri te expui?

Acestea sunt mici și pot varia, de la infecții tratabile, până la reacții alergice la anestezicul folosit. Dar, în general, singura parte neplacută este că te alegi cu o cicatrice care poate fi îndepărtată cu laserul.

 

Distribuie articolul: