Cu toții suntem sau am fost odată victime ale vampirilor emoționali. Aceștia sunt oameni care ne fac să ne simțim deprimați, furioși, defensivi sau epuizați după ce am stat în preajma lor. Sunt peste tot în jurul nostru și poartă diferite măști. Poate fi o rudă de care nu poți scăpa, un coleg agresiv sau un vecin dominant. Vei ști când intri în contact cu un vampir energetic, pentru că, în loc să te simți pozitiv, plin de energie și fericit după ce te-ai întâlnit cu ei, te simți lipsit de energie. Sunt genul de persoane pe care nu este sănătos să le ai în preajmă.

Potrivit mindbodygreen.com și viataverdeviu.ro, victimele vampirilor emoționali dezvoltă comportamente și simptoame nesănătoase, precum consumul exagerat de alimente, izolarea, schimbarile bruște de dispoziție sau senzații de oboseală, atunci când sunt în contact prelungit cu acești consumatori de energie. Deși recomandarea principală este de a sta departe de ei, uneori, însă, nu-i putem evita. Mai jos, aveți câteva strategii pentru neutralizarea lor.

Dominantul. Acest vampir are o părere despre orice și crede că știe ce e mai bine pentru tine. Trebuie să te pregătești sufletește ori de câte ori de ruda greu de suportat, care vine la cină, pentru că domină întreaga seară participând la discușii despre orice subiect al zilei, decizii legate de copii sau de stilul de viață – și spune și cine are dreptate și cine nu.

Sfaturi de autoapărare: Poți chiar declara că preferi să-ți petreci cina fără să dezbați subiecte delicate. 

Narcisistul. Acest vampir este grandios, plin de importanță, tânjește după atenție și e dornic de a fi admirat. E posibil să-l întâlnești online și să fii fascinat de personalitatea lui magnetică. E atât de fermecător și inteligent, încât nu observi la început că are tendința de a te întrerupe atunci cand începi să vorbești despre tine și că rareori îl intereseaza ce spui sau ce simți.

Sfaturi de autoaparare: Poate fi o persoana interesantă, dar nu-ți imagina că va fi un prieten sau un partener plin de dragoste, altruist, care să te sprijine și să fie lânga tine. Poate că vă place să încercați restaurante noi. În acest caz, puteți decide să fiți „prieteni de cină lunar” și poti renunța la o implicare romantică. Bucură-te de calitățile lui, dar fii realistă în așteptări. Pentru că motto-ul lui este „eu-întâi,” nu îl va atinge absolut deloc dacă te enervezi sau îi vorbești despre nevoile tale.

Criticul. Acest vampir simte că are dreptul să te judece și să te subaprecieze. Poate fi șeful tău, care-și hrănește ego-ul spunându-ți că „ai multe de învățat” cu o mișcare a capului, sau insistând să-ți verifice mail-urile trimise și fiecare sarcină primită, pentru că „firma nu-și permite greșeli.”

Sfaturi de autoapărare: Nu lua personal nimic din ce-ți spune. Dacă exagerează cu critica, contracarează direct cu ceva de genul, „Răspund bine la critica constructivă, care are legatură cu sarcina pe care o execut.” Nu intra în defensivă; exprimă apreciere pentru ceea ce este util. Dacă experiența și cunostințele lui chiar sunt de ajutor, complimentează-l: „Sfatul acesta chiar m-a ajutat. Mulțumesc.” Acest gen de persoane de regulă nu caută decât bunătate și apreciere.

Victima. Acest vampir crede că toată lumea e împotriva lui. Poate fi un prieten de-o viață, așa că strângi din dinți și rabzi când te sună zilnic să se plânga de vecinul său fără bun simt, de prețul crescut al gazului sau de faptul că e singură. Uneori simți că te cheamă să o salvezi.

Sfaturi de autoapărare: Nu deveni terapeut, petitor sau consultant financiar pentru ea. Și nu-i spune „fii tare”. Toate telefoanele au o funcție care arată cine te sună — folosește-te de ea. Limitează convorbirile cu ea la una pe săptămână. Când se plânge de lipsa de bărbați disponibili sau de vreme, respiră adânc și spune ceva de genul „Trebuie să-ți fie greu” și apoi spune-i că ai alte lucruri de făcut. Nu te transforma într-un burete de absorbit lacrimile de autocompătimire. Fiecare este până la urmă răspunzător și responsabil de propria viață. Există oameni specializați în astfel de probleme care o pot ajuta cu siguranță.

Intrigantul. Acest vampir te poate trata ca pe un prieten într-o zi, apoi te poate ataca fără milă în următoarea zi dacă simte ca l-ai nedreptățit. Dacă, de exemplu, prezidați un comitet împreună, poate fi foarte greu pentru că ai nevoie de sprijinul și calitățile lui de lider pentru a-i motiva pe ceilalți membri. Dar în loc să lucreze cu tine, cel mai mic lucru îl scoate din sărite. Atunci ai de-a face cu un coleric amenințător care te va ține pe tine și pe ceilalți într-un „montagne russe” emoțional. A redus toți membrii comitetului la tăcere și teamă.

Sfaturi de autoaparare: Stabilește niște limite clare și concentrează-te pe soluții. Poți spune, de exemplu „Azi, haideți să respectăm agenda” și invită pe fiecare să vina cu idei concrete pentru fiecare subiect. Dacă apar conflicte, rămâi neutră. Mai devreme sau mai târziu, se va potoli când va vedea că oamenii nu-i mai dau atenție. Când țipă la tine, evită contactul vizual. Vizualizează un zid protector în jurul tău, de care se izbesc insultele și veninul său. În felul acesta, nu te vei mai simți umilit și înjosit. Dacă este posibil, pleacă de lângă el.

Distribuie articolul: