Sochniki au un aluat sfărâmicios și o umplutură de brânză gingașă și aromată. În Chișinău puteți găsi prin multe magazine și supermarket-uri aceste sochniki. Luam și eu des până ce mi-am dat seama că cu brânza era ceva neînregulă. Și mi-am spus „nu cred să fie atât de greu să le gătesc singură”. Credeți-mă că nici nu se compară cu cele cumpărate din magazin, făcute acasă sunt cu mult mai aromate și gustoase. Plus la aceasta chiar nu se fac greu. Sper că v-am cucerit cu rețeta mea de sochniki și neapărat acum duceți-vă să o gătiți, chiar mărită.

Ingrediente:

400 gr. – făină albă

120 gr. – smântână (20%)

150 gr. – zahăr

100 gr. – unt

¼ linguriță – sare

1 ou de găină

1 linguriță – praf de copt

1 linguriță – vanilie (praf sau esență)

sochinikiPentru umplutură:

200 gr. – brânză de vaci grasă și nesărată (scursă bine de zer)

3 linguri – zahăr

1,5 lingură – făină

1 lingură – smântână (20%)

1 albuș de ou

1 linguriță – vanilie (praf sau esență)

Pentru uns:

1 gălbenuș de ou

Pentru decor:

Zahăr pudră

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 20-22 minute

Timp total: 62 minute

Număr de porții: 12

Mod de preparare:

  1. Pune untul și zahărul într-un bol încăpător. Cu ajutorul unei linguri de lemn, tel sau mixer amestecați aceste 2 ingrediente până untul se va încorpora și va ieși o compoziție cremoasă. Adaugă oul, sarea, smântâna și continuă să amesteci. După care cerne deasupra mixturii lichide făina cu praful de copt și vanilie pudră (în caz că ai esență de vanilie adaug-o după ce ai amestecat untul cu zahărul). Începe să amesteci cu o lingură, când aluatul începe să se lege, răstoarnă-l pe masă și frământă 1-2 minute. Pune aluatul înapoi în farfurie, acoperă-l cu o folie de plastic și pune-l la frigider pentru 20 de minute.
  2. Între timp ocupă-te de umplutură: Într-un bol pune brânza, vanilia și smântâna și amestecă bine. Adaugă albușul de ou și zahărul, de asemenea amestecă bine până oul se va încorpora iar zahărul cât de cât se va topi. La sfârșit pune făina, mai amestecă puțin și lasă umplutura deoparte.
  3. După ce au trecut 20 de minute, scoate aluatul din frigider, taie-l în 2. A doua jumătate pune-o înapoi în frigider iar cu prima începe să lucrezi. Pudrează masa de lucru cu puțină făină și începe să întinzi aluatul să aibă grosimea de circa 3 mm. și cu ajutorul unui pahar sau unei forme de 10 cm. decupează cerculețe. Dintr-o jumătate din cantitatea de aluat trebuie să iasă 6 cercuri. Continuă în același mod până vei decupa toate 12 cercuri.
  4. După ce ai decupat toate cercurile, pe o jumătate de cerc întinde 1 linguriță din mixtura de brânză pregătită mai devreme, după care acoperă cu cealaltă jumătate, apăsând puțin și fii atent(ă) să nu le lipești. Fă același lucru cu celelalte cercuri și brânză.
  5. Încinge cuptorul la 200 de grade C.
  6. Tapetează o tavă cu folie de copt și unge-o cu puțin unt. Pune sochinicii pe tavă la depărtare de 1-2 cm și unge-i deasupra cu gălbenușul bătut.
  7. Pune tava în cuptor și lasă copturile să coacă 20-22 de minute.
  8. Scoate copturile din cuptor și lasă-le să se răcească complet, pudreazăle cu zahăr pudră și poftă bună.

Alte rețete delicioase găsiți pe Valeriesfood.md

Distribuie articolul: