Pielea este o barieră între organismul tău și o serie de amenințări la adresa sănătății acestuia, începând de la diverse iritații și până la bacterii care pot cauza infecții serioase. Pielea trebuie să facă față expunerii la radiații ultraviolete și să mențină o temperatură a corpului potrivită, în ciuda schimbărilor din jurul nostru. O piele sănătoasă contribuie la starea de bine a întregului organism. Pe de altă parte, pielea ne poate atrage atenția asupra bolilor care afectează organismul, prin intermediul schimbărilor care apar în textură acesteia și prin diversele semne sau mâncărimi. Pielea uscată este principală problemă a apariției mâncărimilor, spun doctorii, însă apariția acestora reflectă diverse boli la nivel intern, potrivit Everyday Health.

Sindromul ovarelor polichistice
Dacă tenul unei femei are fire de păr care sunt specifice bărbaților și acnee chistică care rezistă la aplicarea tratamentelor obișnuite, pielea poate semnala prezența sindromului ovarelor polichistice. Prin urmare, se recomandă un consult medical pentru a stabili care este de fapt cauza acestor probleme și, în funcție de rezultat, tratarea bolii.

Alergii
Urticariile – bășicuțele de culoare roșie însoțite de mâncărime – sau alte afecțiuni însoțite de mâncărime pot rezulta din diverse forme de alergii, începând de la mâncare, medicamente, animale sau înțepături de insecte sau chiar polen. Pentru că urticariile pot apărea la câteva ore după contactul cu sursa lor este dificil să îți dai seama care este de fapt cauza. Dermatologul poate recomanda teste speciale pentru cauza alergiilor la nivelul pielii, vindecând-o.

Hipotiroidism
În afară de oboseală, anxietate și intoleranță la căldură sau frig, femeile cu hipotiroidism se plâng de faptul că au părul și unghiile fragile și pielea uscată, lipsită de strălucire și palidă. Sănătatea unghiilor și părului depind de cea a pielii. În etapele mai avansate ale bolii, persoanele cu hipotiroidism pot observa o îngroșare a pielii la nivelul gambei. Din fericire, majoritatea acestor simptome dispar după ce se tratează deficiență hormonilor tiroidieni.

Lupus cutanat
Leziunile rotunde de la nivelul pielii sunt primele semne ale apariției lupusului cutanat. Două treimi din persoanele care au lupus vor avea probleme de piele la un moment dat, cel mai adesea în zonele în care există expunere la soare. Soarele agravează această boală autoimună, care se manifestă prin faptul că sistemul imunitar nu mai reușește să facă diferență între țesuturile proprii și intruși, atacându-le pe acestea. Este indicat că organismul să fie cât mai bine protejat de soare, iar tratamentul să fie obținut de la un dermatolog cu experiență în asemenea cazuri.

Diabetul
Chiar înainte să știi că nivelul zahărului din sânge este ridicat, pielea îți poate semnala acest lucru. O cantitate ridicată de zahăr în sânge duce la schimbări la nivelul vaselor de sânge de la nivelul pielii. Apăr astfel zone mai luminoase și mai îngroșate.n Zonele de hiperpigmentare sau nuanța închisă a pielii pot fi cauzate tot de diabet. Pe măsură ce această boală avansează, nivelul ridicat de zahăr din sânge va afecta abilitatea pielii de a acționa că o barieră, astfel că simplele infecții pot genera complicații din cauza că pielea nu se mai regenerează.

Boli ale ficatului
Mâncărimile la nivelul pielii pot fi un simptom al cirozei sau hepatitei. În cazul hepatitei C, se pot observă zone roșii care ies în evidența pe picioare. Dacă aceste mâncărimi persistă mai mult de șase săptămâni, este vorba sigur de o boală la nivelul ficatului, spun cercetătorii.

Reactivare a virusului varicelo-zosterian
O piele dureroasă și cu urticarii poate fi un semn al reactivării virusului varicelo-zosterian pe care l-ai avut când erai copil, însă apariția acestei boli în cazul adulților este foarte periculoasă. Dacă tratamentul este întârziat, durerea persistă mai mult și poate duce la complicații serioase, precum pierderea vederii, a auzului, a echilibrului sau afectarea sistemului imunitar.

Limfom
Pruritul sau mâncărimea la nivelul pielii poate fi adesea simptomul bolii lui Hodgkin sau cancer al sistemului limfatic (boală Hodgkin). Această mâncărime poate fi severă și constanța. Senzația de mâncărime constanța a pielii poate fi și un simptom al limfomului cu celule T. Această problemă de sănătate a pielii poate fi atât de gravă încât să afecteze calitatea vieții, persistând în ciudă tratamentului pentru cancer.

Colesterol mărit
Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului pot prezenta depozite de colesterol în piele, sub formă unor umflături gălbui, cunoscute și ca xantelasma. Aceste formațiuni apar în general în cazul persoanelor cu un nivel foarte ridicat al colesterolului sau trigliceridelor din cauza unei boli care se moștenește în familie, precum hipercolesterolemie, sau a unei boli a ficatului (ciroză biliara primară). Aceste depozite constituie un puternic semnal de alarmă în privință nivelurilor ridicate de colesterol și un factor de risc pentru boli de inimă sau infarct.

Sursa: Everyday Health

Distribuie articolul: