Culoarea normală a limbii unei persoane este roz, iar orice schimbare vizibilă a acestei culori poate fi un semnal de alarmă. Dacă analizezi cu atenție nuanța acesteia și modificările care apar în urma imbolnăvirii, poți preveni diverse afecțiuni sau cel puțin poți ajunge din timp la un medic pentru a depista o boală care este la început de drum.

În mod obișnuit, limba trebuie să fie umedă, lipsită de crăpături sau amprente dentare, cu un depozit albicios într-o cantitate foarte mică.

Iată câteva dintre semnalele pe care culoarea limbii ți le poate da în momentul în care organismul tău sufera:

Limba roșie

Limba roșie indică faptul că temperatura corpului este mare sau că suferi de deshidratare. În același timp, culoarea roșiatică a limbii poate fi un semn al faptului că există anumite probleme cu tensiunea arterială.

Dacă limba capătă o culoare roșu-aprins (schimbarea de culoare este discretă, însă observabilă), ar putea fi un semn că ai un deficit de vitamina B12. Vitamina B12 este esențială în procesul de formare a celulelor roșii care transportă oxigen în organism și joacă un rol important în funcționarea creierului. Chiar dacă cercetătorii nu înțeleg exact de ce deficitul de vitamina B12 afectează culoarea limbii, există riscul de a ajunge în timp să suferi de afecțiuni neurologice dacă nivelurile din organism de vitamina B12 rămân scăzute pentru mult timp.

Cum te poți proteja – Carnea și produsele lactate sunt bogate în vitamina B12, așa că dacă ești vegetariană sau vegană, ai putea să ai probleme în a-ți asigura necesarul zilnic de vitamina B12. În acest caz, încearcă să consumi la micul dejun cereale îmbogățite cu vitamine și cereale.

Dacă doar vârful limbii este roșu aprins, este foarte posibil să suferi de boli de inimă.

Limba albă sau galbenă

Este absolut normal ca la suprafața limbii să existe o peliculă albicioasă subțire, însă atunci cînd limba devine aproape albă sau galbenă, este cazul să mergi la medic. Acesta poate fi un semn că suferi de infecții sau boli bacteriene sau ai probleme cu rinichii și intestinele.

Limba cu amprente dentare

Atunci când pe limbă se văd semne ale dinților înseamnă că te confrunți cu un deficit de energie a splinei, ceea ce poate duce la stări precum oboseala, senzație de frig și diaree. Mai exact, funcțiile de distrugere a globulelor roșii sunt deteriorate și apărarea antiinfecțioasă prin producerea de substanțe antimicrobiene funcționează foarte greu.

Limba cu crăpături

Dacă limba are o crăpătură vizibila pe centru, este foarte posibil să existe anumite probleme ale coloanei vertebrale. Totodată, crăpăturile de la nivelul limbii pot fi semn al unui deficit de energie, astfel că există anumite organe care nu funcționeaza la capacitatea normală.

Când îți poți controla limba

Verificarea limbii se face în mod normal dimineața, înainte de micul dejun și înainte de a te spăla pe dinți deoarece atunci este momentul în care limba noastră nu este afectată de acizi și alimente.

De asemenea, controlul limbii nu se face atunci când te afli sub tratament medicamentos (antibiotice, anticoncepționale etc) deoarece pastilele pot modifica aspectul și culoarea limbii.

 

Sursă: clickpentrufemei.ro

 

Distribuie articolul: