Paștele are o conotație spirituală, una care ne vorbește despre sacrificiu, despre o nouă viață, despre pacea sufletească și  inima noastră, care este inundată deplin de lumina divină. Bucuria vine din Credință, liniștea vine din Speranță, pacea vine din Iubire. Lumina sărbătorilor pascale se perindează sublim în sufletul nostru, făcând ca acesta să vibreze de fericire, de fericirea Salvării.

Se spune că Paștele e cea mai mare sărbătoare a creștinătății, dar cum e sesizată această atmosferă creată de sărbătoare, ce emoții trăiesc și care e semnificația Paștelui, aflăm în cele ce urmează.

Marina Negru

„Pentru mine, sărbătoarea de Paște are o semnificație multiplă. Mai întâi de toate, îmi aduc aminte de suferințele Domnului Isus suportate pentru salvarea întregii omeniri. Apoi, imi amintesc de Învierea Lui, care ne dă speranță că este o viață de dincolo de moarte, iar El e acel ce primul a biruit moartea. Această sărbătoare an de an ne amintește de aceste lucruri, pentru a avea o viață împlinită”, spune Marina Negru, bibliotecară.

Milena Onisim

„Paștele reprezintă mai mult decât o sărbătoare religioasă, ea e una ce răspândește lumină, una în care bunătatea și adevărul se unesc într-o horă a credinței, vestind triumful binelui. În fiecare an, în această zi călătoresc în trecut, atunci când obișnuiam să merg cu bunica la biserică, nu mi se părea nimic mai fabulos decât liniștea și seninătatea ce domina pe chipurile oamenilor. Mi-aș dori ca această lumină să nu dispară niciodată”, zice Milena Onisim, studentă.

Andrei Porubin

Sfintele sărbători ale Învierii Domnului pentru mine, ca și pentru toți creștinii au, în primul rând, semnificația Învierii, adică triumfarea Luminii asupra Întunericului. Pentru că sunt un om credincios, e deosebit de importantă perioada Postului Mare, care precede sărbătoarea. Sunt 40 de zile în care avem o șansă prețioasă de a ne revedea unele trasee ale vieții, de a ne revizui atitudinea noastră, gândurile și comportamentul, să ne reculegem și să ne eliberăm de povara păcatelor. Această ,,curățenie generală” pe care o operăm în  conștiința noastră, ne oferă bucuria redescoperirilor frumuseții vieții și a sensului ei”, susține Andrei Porubin, jurnalist.

Ana Maria Sârcu

„În percepția mea, sărbătoarea Paștelui semnifică trei lucruri inevitabile: primăvara, familia și miros de cozonac proaspăt copt de bunica. E una dintre sărbătorile care se remarcă prin importanța spirituală, căci în această perioadă tindem să ne analizăm cele spuse și făcute, să ne schimbăm atitudinea în relație cu cei din jurul nostru”, afirmă Ana Maria Sârcu, studentă.

Cristina Mizerniuc

„Paștele este sărbătoare Învierii lui Isus Hristos, cel ce a biruit moartea și prin Înviere, noi, avem intrare directă la Dumnezeu. E o sărbătoare a sufletului, în care ne bucurăm împreună cu familia de o atmosferă caldă, ce ne aduce pacea în inimă, puritatea în gândire, lumină în viață”, spune Cristina Mizerniuc, meșteriță hand-made.

Daniela Burlac

„Paștele înseamnă sărbătoarea de suflet, în care avem posibilitatea de a ne revedea cu cei dragi sufletului, de a evada din metropolă și să ne refugiem în sânul familiei. Sunt nespus de fericită că buneii sunt în viață și mă pot bucura de spiritul acestor sărbători la țară, alături de ei. Cu părere de rău, îi vizitez rar, dar de Paști, ei sunt primii pe lista mea de vizită. Eu încă îmi mai spăl obrajii cu ou roșu și apă sfințită, în special, ador aroma de cozonac ce vine din casele gospodinelor ce sunt în toi de pregătire”, spune Daniela Burlac, jurnalistă.

Dorin Juncu

 

„Pentru mine, semnificația acestei sărbători constă în faptul că Isus a murit răstignit pe cruce pentru noi, iar peste 3 zile a înviat, ca să arate lumii întregi că, El este Fiul lui Dumnezeu. Prin învierea Lui, El plătește plata pentru răscumpărarea noastră din mocirla păcatului. În acest fel, nu ouăle vopsite, nu cozonacul, nu bucatele pregătite reprezintă Paștele, ci Isus, el e oaspetele de onoare la această sărbătoare”, zice Dorin Juncu, sportiv.

Dumitru Mișin

„Dincolo de semnificația ei religioasă despre care îmi spuneau mama și bunica în copilăria, Paștele e sărbăoarea sufletului. E acea zi încărcată cu mirosul de pască, de familie, de rude apropiate. Bucuria de Paști e amplificată de tradiția păstrată în casele oamenilor de a se spăla pe față cu ouă roșii și bănuți. Nu sunt superstițios, dar explicațiile acestui mic ceremonial, au efect undeva în subconștientul nostru. Adevărul e că îi acordăm puțin timp pe parcursul anului, mai apoi, sufletul acestei sărbători e familia, pe care unii dintre noi o are aproape doar de sărbători. Paștele e o zi a contemplării, a resetării lăuntrice, un bun prilej de a ne ierta și de a ne uita în oglinda interioară”, zice Dumitru Mișin, jurnalist.

Dar pentru tine, ce semnificație are Paștele?

Autor: Daniela Pascari, stagiară