Există în prezent un adevărat curent de opinie care susţine că vaccinarea ar fi dăunătoare pentru copil, ca individ. Răspândit mai degrabă pe internet şi nesusţinut de nume sonore din medicină, acest curent de opinie începe să devină un pericol pentru sănătatea publică. Iată care sunt principalele pericole ale curentului antivaccinare.
Prima şi cea mai evidentă posibilă consecinţă a nevaccinării este aceea că cel mic ar putea să se îmbolnăvească. Din fericire, majoritatea populaţiei este (încă) vaccinată, aşadar focarele de boală sunt foarte rare sau inexistente.Refuzul vaccinării are însă efecte la nivelul populaţiei.

Dacă un număr din ce în ce mai mare de copii rămân nevaccinaţi, se creează aşa-numitele ferestre de imunitate. În populaţie apar din ce în ce mai mulţi indivizi susceptibili la boala respectivă. Aşadar, dacă apare un caz de boală, există o probabilitate destul de mare ca ea să se transmită în rândul populaţiei şi să afecteze mai mulţi indivizi.

O altă problemă o reprezintă faptul că există un număr foarte mic de cazuri în care vaccinul „nu prinde”. Cu alte cuvinte, deşi a fost administrat, organismul nu a creat anticorpii caracteristici. Aceşti copii sunt pactic protejaţi prin faptul că toţi ceilalţi copii din jurul lor sunt deja vaccinaţi, aşadar probabilitatea ca ei să intre în contact cu agentul patogen este practic nulă. Atunci când numărul indivizilor susceptibili ar face boala, aceşti copii rămân practic „descoperiţi”. Aceeaşi este situaţia copiilor imunodepresaţi sau care, din motive medicale obiective, nu pot fi vaccinaţi.

Având în vedere severitatea bolilor pentru care au fost creeate vaccinuri, recomandarea lumii medicale este să se respecte schemele de vaccinare. În fond, nimeni nu doreşte ca să revenim la situaţia din trecut, atunci când oamenii mureau  de poliomielită. Dacă însă consideri că ai nevoie să aprofundezi problema vaccinurilor, te sfătuim să apelezi la studii serioase, nu la informaţii care au mai degrabă legătură cu superstiţiile decât cu medicina.

Sursa: www.kidz.garbo.ro

Foto: www.exploremedicinetv.ro

Distribuie articolul: