Se zice că fiecare femeie are o cameră  unde poate să facă ce vrea în ea, de la o simplă omletă până la tradiționalele sarmale. Toate astea le faci în bucătărie, cu siguranță. Dar nu tot ce vrei tu înseamnă și bun, și sănătos când e vorba de mâncare. Află care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le faci în acest loc special din casa ta.

Specialiștii recomandă să urmezi câțiva pași simpli pentru a evita erorile care apar în bucătărie, fie că nu le-ai știut sau fie că ai ignorant acest aspect.

Nu cumpăra mai mult decât este necesar
E simplu să faci cumpărăturile o dată pe saptămână, dar vitaminele și mineralele din fructe și legume se diminuează încă din momentul în care acestea sunt culese. Ceea ce înseamnă că, cu cât le ții mai mult în frigider, cu atât mai puțini nutrienți vor conține atunci când, în final, le vei pune pe masă.
Cel mai indicat este să cumperi cantități mai mici de legume și fructe proaspete, de mai multe ori pe săptămână. Iar în cazul în care nu reușești să ajungi la piață sau la magazinele de unde îți faci aprovizionarea cu produse proaspete, poți pune la congelator fructele și legumele pentru a le păstra pâna în momentul în care le vei găti.

Nu pune alimentele în vase transparente
Există anumite alimente care se oxidează în prezența luminii, unul dintre acestea este laptele. Acest proces afectează și alimentele care au la bază cerealele.
Cea mai bună soluție pentru a împiedica oxidarea este depozitarea produselor precum laptele sau cele pe bază de cereale în vase de carton sau sticlă închise la culoare, în spații în care nu au cum să ia contact cu lumina.

Nu dezgheța carnea la temperatura camerei
Lasarea pachetului înghețat de carne la temperatura camerei nu este favorabil deoarece alimentele pot dezvolta bacterii. Temperatura la care calitatea cărnurilor se schimbă este de 5 grade.
Metoda cea mai recomandată pentru toate tipurile de alimente congelate, inclusiv carnea este decongelarea la rece, adică la frigider. Acest tip de dezghețare permite păstrarea tuturor proprietăților alimentelor. Pentru decongelarea la frigider, alimentele înghețate se scot din congelator, se pun în tavă sau bol (pentru a nu permite apei să se scurgă în frigider) și se poziționează pe rafturile superioare ale frigiderului (pentru modele de combină – frigiderul și congelatorul au uși separate) sau pe rafturile de jos (pentru modele de frigider cu congelator inclus – o singură ușă).

Nu amesteca încontinuu în mâncare
Amestecatul permanent este de foarte multe ori o greseală deoarece coboară temperatura la care mâncarea ar trebui să se gătească pentru a ajunge la gustul dorit.
O astfel de procedură nu numai ca întârzie procesul de gătit, dar și scade calitatea mâncării pentru că odată cu aburii care ies din oală, ies și aromele din mâncare, și temperatura de care aceasta are nevoie ca să se facă. Asta nu înseamnă însă că trebuie să lași mâncarea nesupravegheată, ci doar să urmezi etapele prevăzute de rețetă.

Nu evita condimentele
Ierburile de tot felul și condimentele nu numai că fac mâncarea mai gustoasă, mai aromată, și te scutesc să mai adaugi sare, dar ele te țin departe, de asemenea, de intoxicații.
După ce au testat 20 de astfel de ierburi aromatice împotriva a cinci tipuri de bacterii, printre care E. coli, staphylococcus și salmonella, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong au concluzionat că dacă planta are mulți antioxidanti, atunci ea mai bine inhibă activitatea bacteriilor. Cuișoarele, scorțișoara și oregano par să fie cele mai eficiente în lupta cu agenții patogeni. Un alt studiu, în care au fost puse sub lupă rozmarinul, cimbrul, nucșoara și frunzele de dafin sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți.

Nu curăța tigăile de fontă cu apă, detergent și burete
Deși poți crede că acest mod de a curăța tigăile nu este atât de dăunător, fonta din care sunt făcute unele din ele poate fi stricată, iar gătitul nu va mai avea aceleași rezultate.
Soluția este că după ce gătești să torni o cantitate mică de ulei în tigaie (dacă nu a mai rămas deloc din timpul gătitului) și să adaugi sare de mare de bucătărie. Pentru a curăța tigaia poți folosi un șervețel de hârtie sau o lavetă. Sarea din vas se va murdări, iar tigaia va ramâne curată. La final aruncă sarea și folosește tigaia data viitoare când gătești fără să mai fie nevoie să o speli.

Marii bucătari te sfătuiesc să fii atentă la tot ce se întîmplă în vasul de gătit. Astfel munca ta va fi nu numai ușoară, dar va avea și roade gustoase!

Sursa: foodstory.ro, ziare.com, retete.acasa.ro

Distribuie articolul: