Pentru a trăi mai mult e nevoie de o igienă a vieții ireproșabilă: să mănânci echilibrat, să nu fumezi, să nu bei prea mult alcool. Și mai ce? O organizație americană a adunat „secrete” de la 100 de persoane care au depășit vârsta de 100 de ani. Iar unele dintre sfaturile lor sunt departe de a fi chiar atât de..„ortodoxe”, scrie digi24.ro.

Cum să faci să trăiești 100 de ani? Pentru a răspunde, cel mai bine e să-i întrebi chiar pe cei care au atins vârsta asta. Organizația americană A Place for Mom, care consiliază în privința îngrijirii persoanelor vârstnice, a stat de vorbă cu 100 de centenari din întreaga lume pentru a afla care sunt secretele longevității lor. Răspunsurile unora au luat prin surprindere.

Ce au făcut persoanele centenare ca să trăiască mult? Top 10 sfaturi

Să mănânci sănătos, să faci sport, să nu fumezi, să bei alcool cu măsură…Sunt numeroase sfaturi care se dau de obicei pentru a te păstra sănătos și, deci, pentru a trăi mai mult. Unele persoane centenare urmează la literă ceea ce spun medicii. Dar altele, nici gând! Au, dimpotrivă, o listă de sfaturi contrare. Iată Top 10 cele mai frecvente răspunsuri, reieșite din sondajul A Place for Mom făcut în rândul persoanelor centenare:

1. Ignoră sfaturile tradiționale în materie de dietă – 29%

2. Mănâncă sănătos – 25%

3. Rămâi activ – 22%

4. Păstrează o atitudine pozitivă – 18%

5. Bea alcool din când în când – 16%

6. Abține-te să bei/fumezi – 12%

7. Păstrează relații de prietenie – 10%

8. Dormi noaptea – 9%

9. Fii amabil cu ceilalți – 9%

10. Ai credință – 9%.

Să mănânci sănătos? Cu siguranță, nu!

Organizația precizează că această analiză, care reunește opiniile a diferite persoane, nu trebuie luată cu titlul de recomandări medicale, mai ales ținând seama că răspunsul „ignoră sfaturile în materie de alimentație” este pe primul loc.

Și totuși, acesta este cazul lui Elizabeth Sullivan. În 2015, această texană, care între timp a decedat la vârsta de 106 ani, povestea la ABC News o anecdotă ce ilustrează filosofia de viață a anumitor centenari: „M-am dus la doctor și m-a întrebat: Sunteți atentă la ce mâncați? Și am răspuns: Sigur că nu, beau trei Dr Pepper pe zi… Și atunci, mi-a zis: Doamnă, e mult prea dulce, veți muri dacă veți continua așa. Dar a murit el, zece ani mai târziu și a trebuit să-mi găsesc un nou medic. Încă beau trei Dr. Pepper pe zi și toată lumea zice că îmi face rău, dar puțini trăiesc până la 104 ani. Presupun, deci, că zahărul din Dr Pepper m-a conservat așa de bine în tot timpul ăsta”.

Mai bine să fii singur…

Unele persoane care au atins 100 de ani își explică longevitatea prin relațiile pe care le-au avut. Mexicanca Leandra Becerra Lumbreras, care afirma, înainte de a muri, că are 127 de ani, era convinsă că mariajul nu face bine. Așa că n-a spus „da” niciodată.

Italiana Emma Morano, decedată la 117 ani, susținea și ea că ceea ce a făcut-o să trăiască așa de mult este că și-a dat soțul afară și apoi nu s-a mai căsătorit niciodată.

În schimb, dr. Ephraim Engleman din California, care a trăit până la 104 ani, a rămas un romantic până la sfârșitul vieții: a te îndrăgosti, a te căsători și a face dragoste a fost elixirul tinereții sale.

Distribuie articolul: