Dacă pentru noi ritualul introducerii unui disc în buza inferioară a femeii este pur și simplu un act de masochism, în Etiopia, este doar un element al culturii. Potrivit publicației britanice „The Daily Mail”, o echipă de regizori australieni, în frunte cu cineastul Abrahem Joffe, a descoperit recent, în Africa de Sud, femeia cu cea mai mare podoabă facială din lume – un disc mare cât capul, introdus în buza inferioară!

Ataye Eligidagne este o tânără etiopiancă de 20 de ani, din văile îndepărtate ale Etiopiei de Sud, iar în buza superioară poate introduce un cerc metalic cu 59,5 centimetri în circumferință și 19,5 centimetri în diametru. 

Aceste discuri sunt purtate de către femeile din zonă începând cu 1896, iar în ciuda eforturilor actuale ale conducerii de a interzice acest ritual crud, femeile încă mai continuă să poarte discuri metalice în buze, pentru a atrage partenerii de care au nevoie, după cum declară chiar ele. Ritualul presupune, de altfel, și eliminarea a doi dinți din față.

Ritualul este specific, de alftel, doar pentru femeile Surma de valea inferioară a Omo Rover în Etiopia, care vor să se căsătorească, iar tinerele sunt pregătite de această practică incredibilă încă de la vârsta de 15-18 ani.

În viziunea etiopienilor, cu cât e mai mare discul, cu atât șansele de a obține un mire cu o avere mai mare, cresc simțitor. Femeile locale, în acest mod, „se întrec” în purtatul discurilor imposibil de mari.

Fata a fost descoperită întâmplător, în timp ce echipa condusă de directorul de imagine Abrahem Joffe realiza filmări ale Canionului African.

Realizam un tur cu un ghid local, atunci când am dat peste ea. Când am văzut această tânără, am rămas pur și simplu uimiți. Sunt un cititor fidel al Guinness World Records și m-am gândit că povestea acestei fete va atrage atenția”, a declarat acesta.

De altfel, ultimul record mondial pentru cel mai mare disc introdus în buza unei femei presupunea, ultima dată, un diametru de 15 centimetri.  

Ataye Eligidagne spune că procesul de întindere a buzei nu i-a produs durere în timp și nu i-a adus nici efecte secundare. 

Foto: DIIMEX/Abraham Joffe

Distribuie articolul: