American Dental Association a constatat că evitarea spălării regulate a dinților este o acțiune care aduce cu sine riscuri imense pentru sănătatea noastră. Potrivit revistei Business Insider, această practică stimulează producerea unor afecțiuni grave, precum pierderea dinților, disfuncția erectilă, diabetul zaharat și chiar cancerul.

Printre efectele adverse care însoțesc evitarea spălării și îngrijirii dinților, se numără următoarele:

Gingivita, sau sângerarea gingiilor, în timpul spălării dinților

Mulți oameni consideră asta un lucru firesc, însă nu este normal dacă gingiile sângerează în timpul periajului sau utilizării aței dentare. Acesta nu este altceva decât un efect al bacteriilor care se localizează între dinți și gingii. Dacă nu tratați această afecțiune, boala riscă să evolueze în afecțiuni ale oaselor cavității bucale. Lucrurile pot evolua în paradontoza, care devine cronică, dacă nu este tratată.

Pierderea dinților

Adulții cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani pierd, în medie, 7 dinți, din cauza cariilor și bolilor gingivale, cauzate de neîngrijirea regulată a dinților și de afecțiunile gingiilor, în mod special.

Respirația urât mirositoare sau halitoza

Circa 65% din populația lumii suferă de această afecțiune. Precum vă așteptați, acesta este doar unul dintre efectele igienei deficitare a cavității bucale. Ața dentară și periajul limbii pot contribui la curățarea resturilor de mâncare ce cauzează halitoza.

Pneumonia

Agenții patogeni care se află în cavitatea bucală, pot nimeri și în plămâni, iar acest proces se poate asocia perfect cu pneumonia. Periajul regulat și folosirea aței dentare va reduce cu cel puțin 40% riscul de contactare a pneumoniei.

Disfuncția erectilă

Savanții americani susțin că există o legătură între sistemul digestiv și cel reproductiv. Potrivit acestora, neîngrijirea dinților și fumatul implică deficitul de vitamina D. Studiul efectuat asupra șobolanilor a demonstrat că șoarecii care sufereau de paradontită, sufereau și de disfuncție efectilă.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este un factor de risc pentru paradontită, susțin stomatologii americani. Această reacție este una bidimensională, întrucât sănătatea gingiilor influențează creșterea rezistenței la insulină. Obținând controlul asupra paradintitei, veți obține control și asupra diabetului zaharat.

Boli de rinchi

Persoanele care suferă de paradintită riscă de 4,5 ori mai mult să contacteze și boli renale.

Boli de inimă

Există o legătură între bolile gingivale și cele de inimă, pentru că ambele sunt asociate cu inflamația, susține Journal of General Internal Medicine.

Complicații în timpul sarcinii, la femei

Gingivita afecteaza 60-75 % dintre femeile gravide, de aceea, igiena orală este esențială și în timpul gravidității. Dacă viitoarea mamă posedă probleme dentare grave, este foarte probabil că și viitorul copil va avea probleme legate de dinți.

Ulcer stomacal

”Buzunarele” care se formează între gingii și dinți pot stimula dezvoltarea unui microorganism pe nume Helicobacter pylori – bacteria responsabilă pentru declanșarea ulcerului stomacal. Riscul este mare, întrucât simptomele netratate pot evolua în cancer stomacal.

Cancer

Potrivit American Journal of Public Health, amploarea și severitatea bolii parodontale și pierderea dinților pot fi asociate cu un risc crescut de boli maligne în regiunea cavității bucale.

Concluzie: Dinții trebuie periați de două ori pe zi și anume dimineața și seara, iar ața dentară trebuie folosită pe post de ”armă” împotriva impurităților care sălășluiesc în cavitatea bucală.

 Foto: www.siewie.pl, www.1888implant.com, www.planetazdravlja.com, www.srf.ch, www.sleepapneaz.com, www.lasaeta.net, www.dicasdemulher.com.br, www.drgreene.com,www.wantremedies.com

Distribuie articolul: